Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

DİNİ BAYRAMLAR

DİNİ BAYRAMLAR

Dini bayramlarımız bizim en güzel değerimiz. Peki günümüzde kutlanan bayramlarla geçmişte kutlanan bayramların arasında ki farklılık nedir. Kime sorsak bir dokunuyoruz, bin ah işitiyoruz. Mahallemizin yaşlı abileriyle akşam kahvede sohbet ederken bayrama bir kaç gün kaldığı için konu dönüp dolaşıp bayrama geliyor. Kimi içini çekiyor, kimi ah çekiyor. Seksen beş yaşında ki Hasan abi; “Şimdiki mahallenin çocukları el öpmeye dahi gelmiyor. Yolda görürse bayram yapıyor. On yaşında ki çocuk bayram gelse ne olur gelmese ne olur diyorsa, bu durumun mutlaka sorgulanması gerekir” diyor.

İslam dininde tüm Müslüman aleminin senede iki kere kutladığı dini bayramların ilki Ramazan, ikincisi Kurban bayramıdır. Fakat son yıllarda gelenek ve göreneklerin yavaş yavaş kaybolmasıyla birlikte bayram kavramı, yerini tatil kavramına bıraktı. İnsanlara “Bayram nedir” diye soru yöneltiğinde ilk akıllara gelen “bayram gelse de tatil yapsak” deniyor. Günümüz bayramlarında eş, dost, akraba, komşu ziyaretleri yapılmadığı için bu cevabın verilmesi çok normaldir.

Ülkemizde, dini bayram kutlamaları eski bayramlara göre evrim geçirdiğini kabul etmek zorundayız. Bayramlarımızın önemine dikkat çekilmediği sürece yetişen gençlerimizin dini bayramlarımızı tatil amaçlı olarak görmelerinin de önüne geçemeyiz. Bu iki bayramımızın “huzur ve sevinç günü” olduğunu yeryüzünde yaşayan çeşitli dinlere, topluluklara ait insanların inançları doğrultusunda kutladığı günlere bayram denildiğini mutlaka anlatmalıyız.

Eski bayramlara olan özlemimiz hiç bir zaman bitmez. Bayramlara gösterdiğimiz saygı giydiğimiz temiz ve özenli kıyafetlerle gösterilirdi. Aile büyükleri elverdiğince çocuklarına ve kendilerine yeni kıyafetler alıyorlardı. Evlerde bayrama özel detaylı ev temizliği yapılıp, ziyarete gelecekler için bayrama özel yiyecekler hazırlanırdı. Bayramda misafirperverliğe özellikle önem gösterilirdi. Çocuklar bayram boyunca kapı kapı dolaşarak şeker ve harçlık toplarlardı. Bayramların en büyük özelliği fakirlere yardımlar edilirdi. İnsanlar iç içe huzurlu bir şekilde, birlik ve dayanışma içerisinde bayramlarını kutlarlardı. Sonuç olarak geleneksel bayramlarımız emek, dostluk, mutluluk, esenlik, şefkatli bir şekilde uyumluluk gösterilerek kutlanılırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.