Süleymanpaşa ilçemizin Banarlı Mahallesinde yapılmakta olan arazi toplulaştırması çiftçimizin uykusunu kaçırıyor. Çiftçimiz toplulastirma sonrası toprak kaybına uğruyor. Arazilerin değişimi esnasında doğru takas yapılmaması yüzünden birçok tarla sahibi mağdur oluyor.
Yasaya göre tahıl ve çeşitli tarım ürünleri üretilen arazilerin asgari büyüklüğü 20 dönüm,dikili arazilerde (bağ-bahçe) 5 dönüm,örtü altı (sera) arazilerinde 3 dönüm olarak belirleniyor.Bu büyüklüklerin altında araziler bölünemiyor.
Yasada geçen bir diğer maddeye göre ‘Araziler,öncelikle arazi toplulastirmasına veya kamulaştırma konusu olan arazi maliklerine,bu kişiler satın almadığı takdirde,yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü bulunmayan yöre çiftçilerine rayiç bedeli üzerinden DSİ nin veya Proje İdarisinin talebi üzerine,Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre satılır. ‘ifadeleriyle,geçimini sağlamakta zorlanan ve borçla tarlasını ekmeye çalışan çiftçinin büyük arazi alması mümkün olmayacağından ,çiftçinin topraklarını şirketlerin almasının önü açılmış oluyor.
Çiftçimizin isteğine bağlı olmaksızın yapılan toplulaştırma ile çiftçinin toprağı elinden alınıyor.
Oysaki mülkiyet hakkı esas alınarak yapılan toplulaştırmanın kişinin iznine tabi olması gereklidir.
Çıkarılan toplulaştırma yasası 1968 de Avrupa’da çıkarılan, on yıl içinde tarımsal işgücünün yarıya indirilmesini ve tarımsal üretim alanlarının beş milyon hektar azaltılmasını ön gören Mansholt planına benzemektedir.
Yapılan toplulaştırma yasası ile küçük üreticiler ortadan kaldırılıp tarımın tekellerin eline geçmesine imkan tanınmaktadir.