Dolar 32,3396
Euro 35,1060
Altın 2.238,79
BİST 8.859,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 11°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
11°C
Hafif Yağmurlu
Çar 14°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 14°C

AHİLİK

 Ahiliğin asıl amacı toplumun topyekün kalkınmasıdır.
‘Kardeşim’ anlamına gelen ‘Ahi’ kelimesinden köken alan Ahilik, kardeşliği, merhameti ve paylaşmayı esas alan bir medeniyetin pazar ve esnaf ilişkilerine yansımasıdır. Ahilik anlayışına göre her meslek erbabı işini en iyi yapacaktır ve sanatında yükselmek için çaba sarf edecektir. Kardeşinin hakkına ve hukukuna riayet edecektir, biriktirmek ve stoklamak için değil paylaşmak ve dağıtmak için kazanacaktır. Allah’ın çizdiği hudutları gözetecek; kazancında yetimlerin, yoksulların ve yolda kalmışların da payının olduğunu unutmayacaktır. Eli darda olan kardeşine borç verecek, durumu düzelinceye kadar da geri istemeyecektir. Hatta bu alacağını hiç talep etmeyip bunun Allah’a verilmiş bir borç olduğunu bilecektir. Aldatmaya, hileye tevessül etmeyecektir.
    Ahilik bir meslek grubunun çıkarlarını korumak üzere örgütlenmiş bir yapı değildir. Bilakis kaynağını İslam’dan alan kadim değerlerin vücut bulması için bir silsile ve kardeşlik bağı ile birbirlerine kenetlenmiş her meslek grubundan yiğit ve cömert insanların oluşturduğu bir yaşama biçimidir. Ahilik hem bu toprakların yurt oluşunda hem de hakkı üstün tutan bir anlayışın fetih yürüyüşünde yüzlerce yıl süren bir öncü güç olmuştur. Vahşi kapitalizmin tasallutu altında ezilen piyasanın insani olan bir sürece geçmesi için Ahilikte vücut bulmuş değerlerin yeniden kuşanılması gerektiğine inanıyoruz. Bu değerlerin anlaşılması ve yaşanılması için de çalışmalarımızı tüm gayretimizle sürdürüyoruz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.