Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

MATEMATİK NEDEN SEVİLMEZ?

Birçok insan için matematik, anlaşılması güç anlaşılamadığı için can sıkıcı, insanda korku uyandıran bir etkinlik olarak görülmüştür.(Battal,2005)
Etrafımıza baktığımızda birçok kişinin matematik zor, saçma ne işime yarayacak ki gibi sözler sarf ettiklerini duyarız. Özellikle ben bunu nerede kullanacağım normal hayatımda ne işime yarayacak ki diye düşünen öğrencilere rastlamak mümkündür. Aslında Matematiğin bir şey olduğunu anlamak ama o şeyin ne olduğunu bir türlü çözememek, birçok insanın sorunu burada yatmaktadır.  Öğretmen; burada onun ne olduğunu anlatan, açıklayan ve öğrencinin belleğinde Matematiğin sadece rakamlar  olmadığını fark ettiren kişi olarak büyük bir rol üstlenmiştir. Aslında her öğrenilen şeyin mutlaka bir işe yaraması gerekmediğinin bilinmesi gerekir. Bununla ilgili bir başka sorun insanların Matematik sorularını çözdüklerinde ne yaptıklarını anlamadıklarıdır. Öğrencilere doğru olarak kabul etmeleri söylenen bir dizi teknik ve formül üretilir. Bunlar genellikle doğru-yanlış olmamalarına ilişkin hiçbir açıklama veya temel bir sebep ispat verilmez. Öğrenciler için Matematik sihir gibi görünebilir. Problemlerin çözümünün sihir olmadığı gerçek anlamda herkes tarafından  bilinmektedir. Sayısız öğrenci ne yaptığının farkında bile olmadan işlemlerin sonucunu bulabilmektedir. Aslında Matematiği zor kılan bizim ona bakışımız bize onu sunanların uslubu,duruşu, yaklaşımı ve toplumun “matematik zordur” yargısı altında yatmaktadır. Bazı kişilerin Matematiği sevmemesinin bir diğer nedeni de öğretmen kaynaklıdır. Matematiğin zor olması ve bir kerede anlaşılmıyor olması sürekli çalışma istemesi gibi durumlardan dolayı matematik pek sevilen bir ders değildir. matematiğe karşı duyulan korku onun sevilmemesine neden olur. Eğitimin iyi olmadığı yerlerde Matematik pek sevilen bir ders değildir. Matematiğe önyargı ile yaklaşan kişiler Matematiği sevmezler. Matematiğin ilerleyen seviyelerde harflerden sayılara eşlik etmesiyle zorlaşır.Bu da Matematiğin sevilmeme nedenlerinden bir diğeridir. Aslında Matematik herkesin yapabileceği bir şey iken sadece zekalı insanların başarabileceği bir ders konumunda yer almaktadır. Bu asla doğru değildir. Önemli olan Matematik konusunda eğitim verirken ileriki hayatta ne anlamda ve nerelerde kullanılacağına dair ipuçları verilmesi Matematiğin herkes tarafından sevilmesine sebep olacak bir yöntem olarak düşünülebilir. Sonuç olarak Matematiğin sevilmesi için şu yollar izlenebilir. Matematiksel yeterliliklerin kazandırılması. Matematiğin zor bir ders olduğu kanısının değiştirilmesi. Öğrencilerde Matematiğe karşı olumlu tutum geliştirilmesi. Matematiğin farklı yöntemlerle işlenmesi.
Samsung Galaxy akıllı telefonumdan gönderildi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.