Dolar 32,2698
Euro 34,7512
Altın 2.394,56
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

2023 YILINDA NE (LER) DEĞİŞECEK?

2023 YILINDA NE (LER) DEĞİŞECEK?
Özellikle bazı vatandaşlarımızın yıllardır dillerine pelesenk olan, ülkemiz adına çok önemli değişiklik ve yükselişlerin meydana geleceğine inandıkları ve iddia ettikleri, heyecanla ve umutla bekledikleri o meşhur 2023 yılına nasip olursa yarın gireceğiz.
2023 yılına ait kendi umut ve beklentilerimi yazmadan önce, 2023’te olacağı iddia ve umut edilen en yaygın tartışma konularından birine hatırlatma babında kısaca bir değinelim.
Gerçek, tarafsız ve doğru tarihi kaynaklardan okuyup öğrenme yerine, yalan yanlış duyduğuyla fikir sahibi olmayı alışkanlık edinmiş bazı kişilere göre, “Lozan Antlaşması 100 yıl süreli yapılmıştır. Antlaşmaya ekli gizli maddelerde, Türkiye’nin bor ve petrol başta olmak üzere madenlerini çıkarması yasaklandığı için biz bunlardan yararlanamıyoruz. Antlaşmanın süresi 2023 yılında dolacak, dolayısıyla 2023’ten itibaren madenlerimizi yer üstüne çıkarıp kullanarak ve ihraç ederek hızla gelişmiş ülke statüsüne geçeceğiz.” Peki bu tez gerçekten doğru mu, yoksa bir şehir efsanesi mi?
Aşağıdaki bağlantı* aracılığıyla ulaşılabilinen Lozan Antlaşması metni incelendiğinde; Türkiye’nin bor ve petrol başta olmak üzere yer altı zenginliklerinin çıkarılmasını engelleyen herhangi bir madde veya düzenleme içermediği gibi belli bir süre tanımlaması da bulunmamaktadır. Lozan Antlaşması’nın gizli maddelerinin olduğu ve 100 yıl süresinin olduğu tartışılan söylentilerden biridir, yani şehir efsanesidir. Dolayısıyla zaten mevcut olanların çıkarılmasında herhangi bir kısıtlama ve engelin olmadığı madenler ve yeraltı kaynaklarımızda, bizi hemen süper güç yapacak bir artış olmayacak 2023 yılında. Buna inananlar ve bekleyenler için bir hatırlatayım istedim sadece.
2023 yılındaki en önemli tarihi günlerden biri elbette ki Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü olacak olan 29 Ekim 2023 günü olacak. Bir asırlık olacak Cumhuriyetimize layık bir şekilde coşkuyla kutlamaya şimdiden hazırlanmaya başlasak yeridir.
Bir diğer önemli ve heyecanlı bekleyiş de 2023 Haziran ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri. Siyaseti sevmediğim için bu konuyu “vatan millet için hayırlısı neyse o şekilde sonuçlansın” deyip geçiyorum.
Gelelim benim 2023 yılından beklentilerime ve umutlarıma. Klasik yeni yıl dilekleri olan sağlık, huzur ve mutluluk yanında en büyük beklentim elbette ki “ADALET”. Çünkü evrensel hukuk değerlerinin uygulanmadığı, gerçek adaletin olmadığı yerde ne ekonomiden, ne uluslararası yatırımcıdan, ne eğitimden, ne kültür ve sanattan, velhasıl hiçbir şeyden bahsetmek mümkün değildir. Montaigne’nin dediği gibi, “Adaletin olmadığı yerde ahlak da yoktur.” Bu konuda daha önce yine bu köşeden “Adaletin Olmadığı Yerde” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Arzu edenler aşağıdaki linkten okuyabilirler.

ADALETİN OLMADIĞI YERDE


Sonuç olarak, yazımızın başlığındaki sorunun cevabını vereyim kendimce:
2023 yılı gerçek adaletin tecelli edeceği bir yıl olursa (ki öyle olmasını canı gönülden diliyorum), ferdi ve içtimai her konuda birçok olumlu değişim ve gelişim görürüz. Aksi takdirde “Kötü günler geride kaldı, daha kötü günler bizi bekliyor” sözü espriden ziyade gerçekliğe daha yakın bir söz olur ne yazık ki.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.