Dolar 32,2537
Euro 34,6651
Altın 2.394,73
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

YENİ YILDA UKRAYNA

YENİ YILDA UKRAYNA
Yeni yıl yepyeni bir yıl demek, henüz daha bakir hiç bir şeyine dokunulmamış. İçinizden keşke böyle kalsın diyenleriniz olabilir. Ama bu mümkün değil. Bir bakmışsınız 2023′ ün ilk ayında bir doğa felaketi olabilir, veya ülkeler arasında çıkan savaş dünyayı kan gölüne çevirebilir. Patlayan bombalar, füzeler arasında yeni yıla girecek olan Ukraynalı çocukların yerinde olmak istermisiniz, biliyorum istemezsiniz, öyleyse empati yapın, yılbaşı gecesi havai fişek yerine mantar tabancası patlatın, içeriye renkli sahne dumanı verin, bir savaş sahnesi yaratın, elektrikler yok bir köşeye tıkıştırılmış masada öyle sizin yeyip içtiğiniz gibi hiç bir şey yok, mumlar eşliğinde yeni yılın gelişini kutladığınızı varsayın.

Hadi canım; demeyin sizlerde televizyonlardan izliyorsunuz Rusya- Ukraynayı yerle bir etti. Yaklaşık 10 aydan beri devam eden savaşta 42.295 kişinin öldüğü, 54.132 kişinin yaralandığı, 15.000 kişinin kayıp olduğu ,yıkılan bina sayısının 140.000 bin olduğu kayıtlara geçti. Savaş devam ediyor, bu rakamlara her geçen gün yenileri eklenmektedir. Diğer yandan Eski Rus Kara Kuvvetleri Komutanı General Alexei Maslov’un ani bir şekilde hastalanarak hayatını kaybetmesi ve Putin’e yakın olan bir isim olduğu için Rusya’da büyük bir üzüntüyle karşılanmış. Ukrayna’da savaş nedeniyle ölen çocuklar bizim için generalden daha önemli.

Ukrayna- Rusya savaşını bir savaş muhabiri olarak takip edemiyorum. Takip etmek istermiydim tabi ki isterdim. Ama biz daha o kadar büyük gazeteci olamadık, olmamız için bir fırın ekmek yememiz gerekir. Sosyal medyadan, ulusal basından bu savaş ile ilgili çıkan köşe yazılarını okumaya takip etmeye özen gösteriyorum. Son olarak basında Evgenia Prokopenko’un “Ukrayna güzellik kraliçesi cephede evlendi” manşetiyle basında yer aldı. Hayırlısı olsun. Evgenia Prokopenko Mart ayında Ukrayna ordusuna sıhhiye eri olarak katılmıştı. Topuklu ayakkabılarını ve cicili bicili elbiselerini çıkararak askeri elbise ve kurşun geçirmez yelek giymişti. Bunlarda savaşın tuzu biberi, savaşın bitmesini beklememişler.

Benim istediğim olur mu? orasını bilemiyorum. Çağdaş savaş tarihinde eşsiz olan Ukrayna ordusunun kaybedilen Ukrayna topraklarını geri almasını istiyorum. Ukrayna’nın onurlu direnişiyle kış aylarında devam edecek olan savaştan bahar aylarında zaferle çıkmasını bekliyorum. Rusya Devlet Başkanı Putin “Ukrayna’da özel askeri operasyon” başlatıklarını duyurmuştu. Bu duyurunun geniş çaplı bir savaşa dönmesi fazla uzun sürmedi. Bir ülkenin başka bir ülkeye operasyon düzenlemesi veya operasyon çekmesi bunun kural tanınmadan yapılması bu gün tanıklık ettiğimiz gibi sonuçlarının çok ağır olduğunu görüyoruz. Operasyon kelimesini cümle içerisinde kullandığımızda “Hasta küçük bir operasyonla sağlığına kavuştu” Ukrayna’nın bir an önce eski haline kavuşması yakındır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.