Yaz Mevsimi Meyvesi Şeftali
Yaz aylarında kuşku yok meyve tüketimi artmaktadır. Yaz meyveleri arasında bulunan şeftali, Haziran ayı ile birlikte tezgahtaki yerini almış bulunmakta. Şeftalinin anavatanı Çin’dir. Antik çağlarda uzun yaşam ve ölümsüzlüğün simgesi olarak kullanılmış olan şeftali, ülkemizde Bursa ili ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
İçeriğinde bol miktarda A vitamini, B ve C vitamini barındıran şeftali, potasyum açısından zengindir. Potasyum vücutta bulunan kasılmaları, krampları önlemektedir. Aynı zamanda şeftalide magnezyum ve kalsiyum oranları da azımsanmayacak kadar çoktur.
Sindirim sistemi için son derece yararlı olan bu mucizevi meyve, bağırsakları çalıştırarak, yaşanan kabızlık problemlerine iyi gelmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi edici niteliktedir ve böbrek fonksiyonlarını çalıştırarak kum ve taşın atılmasını kolaylaştırır.
Şeftali, bioflavond açısından zengindir. Kanserle mücadelede kanserin metastaz (yayılması) engellemektedir.
Şeftalinin bazı faydaları;
-Hazımsızlık problemlerini önler
-Cilt sağlığında nemlendirici görev yapar
-İdrar söktürücüdür
-Kolesterol yüksekliğini dengeler
-Toksinlerin atılmasını kolaylaştırır
-1 orta boy şeftali yaklaşık 3 gram lif içerir
-Sindirim sistemi dostudur
Yüksek lif içeriği olan şeftalinin, tok tutarak kilo verimini kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. Yaklaşık 120 gram olan 1 orta boy şeftali 60 kaloridir.
1 şeftali yaklaşık 280 mg potasyum içerir. Kan basıncının dengelenmesi konusundan şikayetçi olan tansiyon hastalarında tedavi edici niteliktedir ve kan basıncını dengeler. Böbrek rahatsızlığı olan bireylerin tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir.