SÜLEYMAN PAŞA
SÜLEYMAN PAŞA
Tekirdağ 20 Ocak 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince girişilen yeni örgütlenme sırasında Tekirdağ il olmuş ancak; Kurtuluş savaşının güçleri içinde örgüt hemen kurulamamış. Cumhuriyetin ilanından önce 15 Ekim 1923 tarihinde il merkezi olmuştur. Günümüzde ise Tekirdağ; 12 Kasım 2012 tarihi itibarıyla büyük şehir yasa tasarısı, meclis genel kurulunda kabul edilerek 6360 sayılı kanun olarak yasalaşması ile Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi ve Merkez ilçesi de Süleyman Paşa olmuştur.
Şehzade Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı Devletinin kuruluşunda, yiğitliği, cömertliği ve gaza yollarında gösterdiği başarıları ile nam salmış, Rumeli Fatihi Mücahid Osmanlı Şehzade sidir.
Gazi Süleyman Paşa; 1316 yılında dünyaya gelmiştir Osmanlı Padişahı Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Gazi Süleyman Paşanın Babası ise : Orhan Gazidir ve Osmanlı İmparatorluğunun ikinci Padişahıdır. Annesi Nilüfer Hatun; Yarhisar Tekfuru Mihalis’in kızıdır. (Asıl Adı; Holifira/ Oliver’dır) Orhan Gazi ile evlenmeden önce Bilecik Tekfuruyla nişanlıdır. Rivayetlere göre Osmanlı’nın Bilecik’i ele geçirmesi sırasında, düğün konvoyuna yapılan baskın esnasında esir alındığı ve Osman Gazi tarafından oğlu Orhan Gazi ile evlendirildiği söylenmektedir. Böylece Osmanlı Hanedanına ana tarafından Rum kanı (genetiği) taşıyan ilk şehzadeleri de Nilüfer Hatun doğurmuştur. Osmanlı Devletinin ilk yabancı gelinidir.
Gazi Süleyman Paşa; Orhan Gazi’nin emri ve komutasında ki ordu ile Malkara, Keşan, Hayrabolu, Tekirdağ ve Çorlu’yu Bizans’dan alarak Osmanlı topraklarına katmıştır. Türkleri Rumeli’ye taşıyan komutan olarak bilinmektedir. Gazi Süleyman Paşa’nın ölümü ile farklı görüşler mevcuttur. Bir görüşe göre 1360’da Bolayır ve Seydi kavağı arasında doğan ile avlanırken atından düşerek vefat etmiş ve cenazesi vasiyeti doğrultusunda Bolayır’da İmareti civarında yaptırmış olduğu türbeye gömülmüştür.
nazmice