SONBAHARDA BESLENME
Sonbahar mevsiminde sıcaklığın ani düşüşleri ile soğuk algınlığı, nezle veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın bir şekilde görülmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar bu hastalıklara karşı dirençli olurken, yetersiz ve sağlıksız beslenenlerde ise birçok enfeksiyon hastalıklarına yakalanma aniden gelişebilmektedir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için; Günlük beslenmede yeterli miktarda protein almak güçlü bağışıklık için ilk şarttır. Özellikle süt, süt ürünleri, yumurta gibi biyolojik değeri yüksek proteinleri tüketmekoldukça önemli olmaktadır Fakat fazla miktarda protein alımı bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.
– Demir minerali bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Vücutta yeteri kadar demir kalmadığı zaman “demir yetersizliği anemisi” görülür. Anemik durumda kanın oksijen taşıma yeteneği azalacağından, baş dönmesi, yorgunluk, iştahsızlık, tırnakların incelmesi gibi belirtiler görülür. Özellikle kırmızı et ve yumurta da hayvansal kaynaklı demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur.
Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı yani biyolojik yararlılığı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir.
– Av yasağının kalkmasıyla balık tüketimi arttırılmalıdır. Omega 3 yağ asitleri en önemli kaynağı balıktır. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.
-Mevsim sebze ve meyvelerinden günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. Bu 5 porsiyon öğle ve akşam yemeklerinde sebze yemeği veya salata olarak, ara öğünlerde de meyve olarak tüketilebilir. Meyvenin yanında ½ çay bardağı kavrulmamış, tuzsuz fındık-fıstık-ceviz-badem karışımından tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirici etkisi artmaktadır.
– Probiyotikler; bağırsaklarımızda yaşayan patojen olmayan bakterilerdir. Hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olurlar. Başta anne sütü, kefir, yoğurt gibi fermente süt ürünleri önemli kaynaklarıdır. Yoğurdu evde mayalamak isteyenler mutlaka günlük sütleri tercih etmelidirler. Hijyenik anlamda hiçbir denetimi olmayan, içine ne katıldığı bilinmeyen sokak sütünden sağlıklı bir yoğurt elde etmek hayal gibidir. Yoğurda probiyotik şase ilavesiyle ev ortamında sağlıklı probiyotikli yoğurtlar elde edilebilir. Her gün 1 su bardağı kefir tüketilmelidir.
– Vücutta gerçekleşen çoğu reaksiyon için su gereklidir. Havaların serinlemesiyle su içme isteği azalabilir fakat su içmeyi sevdirici aromalar ilave ederek su tüketiminin mutlaka günde 2-2.5 lt olması sağlanmalıdır.
– Bağışıklığı düzenli fiziksel aktivite ile de arttırabilirsiniz. Haftada en az 3 kere en az 45 dakika orta tempo yürüyüşler güçlü bir immün sistem için oldukça yardımcıdır.