Dolar 32,3181
Euro 35,1379
Altın 2.293,12
BİST 9.058,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

ŞİİR

ŞİİR
Şiir nedir? Canım sıkıldı ben bir şiir yazayım demek değildir. Popüler kelimelerin bir araya getirilmesi ile şiir hiç yazılmaz. Çünkü geçmişi çok uzun yıllara dayanan edebi ağırlığı olan bir sanat dalından bahsediyoruz. Şiir dünyanın en eski edebi türüdür. Dünya toplumlarında ilk önce şiir meydana çıkmıştır. Şiirin pek çok tanımları yapılmış olmasına rağmen zaman zaman tanımlanamayacağı bile ileri sürülmüştür. Melih Cevdet Anday; “şiiri tanımlamaya çalışmanın boşuna bir çaba olduğunu” söylemiştir. Şiir düş gücünü, hayali, imgeyi, duyguyu, coşkuyu uyandıran ve etkileyendir. Düş gücüyle yazılan şiirler zihnimizde canlandırdığımız, tasarladığımız, yarattığımız şiirlerdir.

Şiir, yazmak ücretsiz, istediğiniz kadar yazabilirsiniz. Hiç kimse şiir yazarken ücret talep etmez. Şiir, merminin namludan çıkışı gibidir. Şiir, Antalya, Manavgat’ta tertemiz bir şelale, Trakya’da Ergene nehri kadar kirlidir bazen. Şiir, kar tanesi kadar tertemiz ,bazende rüzgar, fırtına, kasırga olur hırçınlaşır. Şiir, Kara sevdadır, sevmeye, sevilmeye mahkum edip bazende ayrılık getirir. Gidenlerin ardından bir güle güle ,gelenlere hoş geldin olur. Şiir, halinden hiç şikayet etmez.

Şiir; dünyaya açılan kocaman bir pencere, bu pencereden baktığınızda her şeyi görebilirsiniz, bu pencerenin kapatılması mümkün değil. Değişik kişilerin ağızlarından çıkan böylesi güzel sözler dünyayı yaşanılısı hale getiriyor. Şair şiirini yazsın yüreğinin sıcaklığını ve sevgisini dalga dalga yaysın. “Şiir yazmak öğrenilmez çünkü şiir yetenektir, bu yüzden de her kes şiir yazamaz” derler. Her insanda duygu olduğuna göre duyguları kağıda dökmek zor olmasa gerek. Duygular saklanmamalı, yaşamın her anında açığa vurulmalı. Şiir yazmak istediğinizde kime ,neye yazacağınıza karar vermeniz yeterli.

Ünlü şairimiz; Cait Sıtkı Tarancı “Şiir sözcüklerle güzel şekiller kurma sanatıdır” diyor. Fransız şair Jean Cocteau “Şiirin kuralı; ne masayı anlatacağım diye masa sözcüğünü kullanacaksınız; ne kuşu anlatacağım diye kuş sözcüğünü, nede aşkı anlatacağım diye aşk sözcüğünü” diyor. Şiirde konu değil konunun işlenişi önemlidir. Şairler yazdıklarından daha fazla yazacaklarına yazmak istediklerine yoğunlaşır. Lirik şiir, duygu yüklü; Epik şiir, kahramanlık yüklü; Didaktik şiir, fikir yüklü, Pastoral şiir, doğa yüklü; Satirik şiir, toplumsal yüklü; Öyleyse şiir yazmaya devam, hayat şiirden ibarettir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.