Dolar 32,3577
Euro 34,9584
Altın 2.325,14
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

ŞEHİR İÇİ HER YER 10 TL DEĞİL! (Mİ?)

Tekirdağ Süleymanpaşa’da çalışan taksici esnafının çok mağdur olduğu, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından tam anlamıyla üstüne düşülüp çözüme kavuşturulamadığı için de kangren haline gelmiş bir dertlerinden, şikâyetlerinden ve herkes tarafından bilinmesini istedikleri bir sitemlerinden bahsedeceğim bu yazımızda. Konunun detayına girmeden önce, daha iyi anlaşılabilmesi için öncelikle birkaç teknik açıklama yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Bilindiği üzere sarı renkli ticari taksiler Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkarılan “TİCARİ TAKSİ (T PLAKA) VE TAKSİ DURAKLARI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” hükümlerine göre faaliyet göstermek zorundadırlar. Bunun takibi ve ilgili tüm işlemleri de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
İlgili yönetmeliğin “Taşımacının Yükümlülükleri Madde-20” başlıklı kısmın 20.27 nolu alt bendinde yer alan “Taksimetre açmak zorunludur. Taşıma ücretleri yolculuğun başlangıç noktası ile bitiş noktası arasında taksimetrenin yazdığı kadar ücret yolcudan alınır.” hükmünde açıkça belirtildiği üzere ticari taksiler taksimetre açmak ve taksimetrenin yazdığı kadar ücret almak durumundadırlar.
Yönetmelikte böyle yazıyor yazmasına da, hem taşımacı olan taksici esnafı hem de taşınan vatandaş olarak uygulamada gerçekten bu şekilde mi olmaktadır? Yapılan bilinçli ya da bilinçsiz yanlışlıklardan, hatalardan sadece taksici esnafı mı sorumludur? Bu tek taraflı bir yanlış mıdır? Ticari taksi kullanan vatandaşlarımızın bunda hiç payı yok mudur? Aşağıda, bir taksici esnafımızın yakın zamanda yaşadığı, gerçek bir taksici-müşteri diyalogunda hem bu soruların hem de yazının başlığındaki sorunun cevabını bulmaya çalışalım hep beraber.
“Durağın telefonundan arayan müşterimizin bulunduğu yere gittim, 55-60 yaşlarında iki amcamız taksime bindiler ve gideceği yeri söylediler. Taksimetremi açtım, birkaç dakika sonra müşterilerimden birisi “oğlum paranı da vereyim” diyerek 10 TL uzattı. Amca gideceğimiz yere 14-15 TL yazar deyince, parayı uzatan amca bizim taksici esnafı olarak özellikle son 4-5 yılda çok sık duyduğumuz o meşhur soruyu sordu. “ŞEHİR İÇİ HER YER 10 TL DEĞİL Mİ?” Değil amcacığım, öyle bir şey yok, taksimetre açıyoruz ve ne yazarsa onu alıyoruz cevabını verince amca ses tonundan da anlaşıldığı kadarıyla biraz bozulmuş ve kızgın bir ifadeyle “tamam kaptan kusura bakma, biz öyle biliyoruz” dedi, inerken de al sadece bunlar var diyerek 2 TL daha bozukluk vererek yolculuğunu tamamladı. Bu anlattığım, yaşadığımız yüzlerce benzer diyalogdan sadece bir tanesi maalesef.”
Peki, yukarıdaki diyalogda da görüldüğü üzere vatandaşta “ŞEHİR İÇİ HER YER 10 TL DEĞİL Mİ?” anlayışının, bilgisinin ve bu tür taksici müşteri diyaloglarının oluşmasına sebep olan şey nedir veya kimlerdir? Bu konuyla ilgili yazılacak, iletilecek çok şey var ama bu sınırlı köşemizde hepsini aynı anda yazmak mümkün değil. Bu yüzden bunun cevabını da, bilmeyenler için önümüzdeki hafta paylaşmayı düşündüğümüz “SOSYAL MEDYA TAKSİCİLERİ” başlıklı yazımızda verelim müsaadelerinizle.
Yazımızı da “ŞEHİR İÇİ HER YER 10 TL DEĞİL Mİ?” sorusunun net cevabını vererek bitirelim.
“ŞEHİR İÇİ HER YER 10 TL DEĞİL, gittiğiniz yere göre değişir ve taksimetrenin yazdığı kadardır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.