Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

SAĞLIKLI BESLENME NEDİR ?

Sağlıklı beslenme, vücudunuzu ve zihninizi güçlendirmek için, yediğiniz yiyecekleri dengelemek demektir. Sağlıklı beslenme, kişisel bakımın önemli bir parçasıdır.

Öğünlerinizi düzenlemelisiniz (genellikle günde 3 öğün; sabah, öğle ve akşam bir öğün) ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmelisiniz (aç olduğunuzda veya ekstra enerjiye ihtiyacınız olduğunda günde 3 kere ara öğünler şeklinde).

Beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamak için her gün tüm yiyecek gruplarından (tahıllar, meyveler, sebzeler, proteinler, süt ürünleri ve sağlıklı yağlar) tüketmelisiniz. Besin öğeleri bakımından zengin yiyecekleri, şekerli gıdalar veya fast-food gibi besleyiciliği olmayan gıdalarla değiştirin veya dengeleyin. Birkaç beslenme önerisinde bulunacak olursak;
-Gün boyu enerji için ara öğünler tüketin.
-Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alın.
-Spor ya da diğer fiziksel aktivitelerle zinde kalın.
-Sağlıklı kilonuzu koruyun.
-Bir sonraki öğünde fazla aç hissetmemek için öğün atlamayın.
-Öğün atlamayın. Yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı planlayın, önceden ayarlayın.
-Kahvaltı yapın. Kahvaltının atlanması günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemek tüketimine yol açabilir. Güne dengeli bir kahvaltı ile başlamak size güne başlamanız ve okula ya da işe odaklanmanız için gereken enerjiyi verecektir.
-Kızartma yerine; ızgara, sote, fırınlama ve haşlama gibi pişirme teknikleri deneyin.
-Yiyeceklerinizi tatlandırmak için taze veya kurutulmuş otlar (fesleğen, kekik, maydanoz) ve baharatlar (limon otu, kırmızıbiber, toz sarımsak) deneyin. Ayrıca yiyeceklere limon suyu, acı sos veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
-Kullandığınız etin üzerindeki derisini ve yağlarını atın.
-Şekerli yiyecekleri azaltın veya tamamen bırakın.
-Meyveli Soda ve meyve suyu gibi şekerli içecekler boş enerji kaynaklarıdır. Bu, çok fazla kalori demektir ama besleyici veya doyurucu değildir.
-Kek, kurabiye ve lokum gibi yiyeceklerde aşırı miktarda şeker bulunur. Tüketmeyin.
-Margarin yerine zeytinyağı kullanın.
-Kremalı soslar genellikle doymuş yağlar bakımından yüksektir. Bunları dikkatli kullanın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.