SAFRA KESESİ HASTALIKLARINDA BESLENME
Karaciğer hastalarıyla safrakesesi hastaları genellikle karıştırılır. İlk olarak, bu hastalıkların nedenleri farklıdır. Ayrıca, hastalıkların ilaç ve diyetle tedavileri de büyük farklılıklar gösterir. Safra kesesi hastalıklarının en önemlileri, safra taşı hastalıkları ve akut ya da kronik safrakesesi iltihabıdır (kolesistit)’tir.
Kronik ve akut safrakesesi iltihabındaki beslenme programı tek başına hastalığın iyileşmesinde yeterli olmayacaktır ancak hastalarda yaşanan sindirim güçlükleri ve ağrıları azaltabilmektedir.
Sakıncalı gıdaların alınması safra kesesinin aşırı derecede kasılmasına ve ağrılara yol açabilir. Şekerli besinlerin böyle bir etkisi yokken, proteinler ve orta derecede yağlı besinler bu açıdan son derece etkilidir. Sindirim güçlüğü de yağlı beslenmeyle alakalıdır. İltihaplanan safra kesesinden gelen uyarılar, bulantı ve kusmalara neden olarak midenin normal çalışmasını engeller. Bu nedenle safra kesesi hastalığı yaşayan bireyler, diyetlerinden yağı mümkün oldukça azaltmalıdırlar.
Yumurta,safra kesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine neden olur. Bu nedenle yumurta sınırlandırılmalı, çok az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa tümüyle yasaklanmalıdır.
Genel olarak, sindirimi zor olan yağda kızarmış yiyeceklerin azaltılması ve mümkün mertebe diyetlerinden çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca, yağlar ne kadar hafif ateşte pişerse besinerle o kadar çok birleşir. Hızlı ateşte, hızla pişirildiğinde besinlerin yüzeyinde koruyucu bir kabuk oluşur, bu da yağın besinin içine girmesini önlemektedir.