RAFİNE ŞEKER UYUŞTURUCU GİBİ Mİ ?
Gıda sanayii son yıllarda artan talep üzerine, doğallığından saparak sunileşme yolunda ilerlemektedir.
Maalesef televizyon kanallarında 3-4 reklamdan birisi çocuklara yönelik, çikolata, bisküvi, kraker reklamları olmaktadır ve bu ürünler rafine şekerden yapılmaktadır.
İngiltere’de yayınlanan bir araştırmada, rafine şeker tüketimi keyif vererek vücuda zarar verdiğinden, uyuşturucu sınıfına sokulması gerektiği açıklanmıştır. Adetlerimizde vardır, küçük çocuk gördüğümüzde şeker, çikolata veririz hemen. Alışkanlık konusunda verdiğimiz zarar göz önünde bulundurulduğunda son derece kötü bir iş yapıldığının bilinmesi gerekir.
Şeker vücuda alındıktan sonra, kan dolaşımıyla vücudun her yerine taşınır. Göbek, göğüs be üst bacak kısmında toplanır. Bu bölgelerde depolama yeri kalmadığında, kalp ve böbrek gibi hayati önem taşıyan organlara ulaşır. Şeker tüketimi devam ettiği sürece buradaki birikme yağlanmaya dönerek organların etrafını kaplamaya başlar.
Rafine şeker, kan şekerini hızlı yükseltip, hızlı düşürdüğünden, tüketiminden sonra acıkma hissi yaşanması normaldir. Bu da sürekli yemek yeme isteğini beraberinde getirir. Rafine şeker tüketimi, hipertansiyon, felç, ülser, astım, metabolik sendrom gibi birçok probleme neden olur.
ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI
Marketlerde satın alınan ürünün içerisinde ne var ne yok diye çoğu zaman bakılmamaktadır. Bazılarında şeker yazarken, şeker tüketmeyen insanların akıllarını karıştırmak için midir bilinmez, şeker yerine geçen yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları ; glikoz, glikoz şurubu, mısır şurubu, mısır özü şurubu, früktoz, meyve şekeri/meyve şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, şeker şurubu, invert şekerdir. Bu isimler şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcılardır.
Şeker ihtiyacınızı meyvenin kendisinden karşılamanızda fayda vardır. Bu tür eklenti rafine şeker içeren besinlerden mümkün oldukça uzak durmanız, sağlığınız açısından iyi olacaktır.