R A M A Z A N A Y I ve O R U C L A N E F İ S T E R B İ Y E S İ
Not : Bu KORONAVİRÜS dolasıyla evlerinizde karantinadasınız nasılsa , camilere , teravih namazına gidemiyoruz . Evlerinizde Allah’la baş başa daha çok düşünme , tövbe etme , ibadet etme fırsatı elinizde ,Kur’an okuma , zikir için bir vesile . Sakın , virisü bahane ederek orucu terk etmeyin .Belâyı bizim azgınlıklarımıza , günahlarımıza karşılık veren Allah , bizim sabrımızı imtihan ediyor , affedip şifa verecek de yine Allah Teâlâ , bunda inancımız tam !..
Ey Müslümanlar , Ey Ümmeti Muhammed !.. Muazzam bir ayın gölgesi üzerimize düştü de hâlâ gaflet içinde yüzüyoruz ! Eğer imanlı ve ibadetli Müslümanlarsak azgınlıkları ve sapkınlıkları terk ederek niye Allah’a doğru koşmuyoruz!..Ki , O Allah , biz Müslümanları , ümmet kategorisinden niteleyerek “ Siz , insanlar için çıkarılmış , en hayırlı ümmetsiniz . İyiliği emreder , kötülükten de nehy edersiniz ve Allah’a inanırsınız …” ( Ali İmran 110 ) Buyurur .
Görülüyor ki, bu hayırlı ümmet içinde “iyiliği emretmek , kötülüğü nehy etmek ve Allah’a inanmak var !..O halde böyle Allah’ın seçtiği bu ümmetten olmak , büyük bir ihsan ve lütuf iken nasıl oluyor da İslâm’ın yaptırım ve emirlerinden uzak duruyoruz ?..
İman noktasından sonra İslâm’ın merkezine doğru beş yolla ulaşılır ; Müslümanlığı seçen herkes , bu beş güzergâhta yolculuk yaparak , güzernâme alıp İslâm dairesinde bunu , beş güzergâhın sahibi Allah zü’l celâle te’yid ve tes’id ettirmesi lazım gelmektedir !.. Yoksa bunun başka türlüsü , boş fi’liyat ve boş fikriyattan ibaret olacaktır !..Peki nedir bu beş güzergâh :
Kelime-i Şahadet ( Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şahidlik ) etmek güzergâhı
Namaz Kılmak “
Zekat vermek “
Hacca Gitmek “
Ramazanda Oruç Tutmak ”
Rasûlüllâh Sallâllâhu aleyhi ve sellem , Allah’n bu güzergâhlarını te’yid ederek şöyle buyurmaktadır :
“ Büniye’l-İslâmu Alâ Hamsin Şehâdeti En Lâilâhe İllâllâhü Ve Enne Muhammeden Rasûlüllâhi , Ve İkâmi’s-Salâti , Ve Î tâ izzekâti , Ve’l-Haccı Ve Savmi Ramazâne “= İslâm , beş şey üzerine bina edildi : Kelimeyi şehadet getirmek , Namaz kılmak , Zekât vermek , Hacca gitmek ,Ramazan orucunu tutmak “
Ben burada muazzam Ramazan ayının üzerimize düşen gölgesi ve Orucunun nefisleri frenlemesinden ve gem vurmasından bahsedeceğim , bu ayın hususiyetlerini söz konusu etmeye çalışacağım : Önce Allah Teâlâ ‘nın , Ramazan Orucu hakkındaki buyrukları sonra Rasûlü Ekrem efendimizin müjdeli Hadis buyrukları şöyledir :
“Ey İman edenler ! Oruç , sizden öncekilere farz kılındığı gibi , size de farz kılındı . Umulur ki korunursunuz .”
“Size farz kılınan oruç , sayılı günlerdir . İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise , diğer günlerde , tutamadığı günler sayısınca tutar , Ona dayanıp kalacaklar üzerine de bir yoksulu doyuracak fidye gerekir . Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa , hakkında daha hayırlıdır . Bununla beraber , eğer bilirseniz , oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır .”
“O Ramazan ayı ki , insanları irşad için , hak ile batılı ayıracak olan , hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan KUR’AN BU AYDA İNDİRİLDİ . Onun için sizden her kim bu aya şahit olursa onda oruç tutsun . Kim de hasta yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin . Allah size kolaylık diler , zorluk dilemez . Sayıyı tamamlamanızı , size doğru yolu gösterdiğinden dolayı ALLAH’ı BÜYÜK tanımanızı ister . Umulur ki , şükredersiniz “ (Bakara :183- 184 )
Gelelim Rasûlüllah Efendimizin , Ravileriyle beraber Ramazan Orucunu anlatan Hadî si Şeriflerine :
Ebu Hüreyre’(r.a)den rivayet :
“Men kâme Ramadâne îmânen Vah tisâben gufira lehü mâ tekaddeme min zenbihi “=Kim Ramazan ayını , Allah’a iman ve sevabını O’ndan bekleyerek ibadetle geçirirse , geçmiş günahların bazısı affedilir .
Rivayet Ebu Hüreyre (r.a):
“Küllü ameli’b-ni Âdeme lehü İlla’s-Sıyâme fe innehü Lî , Ena Ecrî Bih”=Allah buyurur ki , Oruç dışında insanların işlemiş olduğu bütün amelleri kendileri içindir . Oruç ise benim içindir ( çünkü yemedi içmedi ,şehevi duygulardan , haramlardan kaçınarak sırf benim için oruç tuttu ) ve onun karşılığını bizzat ben veririm .
Ebu Hüreyre (r.a)
“İzâ Câe Ramezâne fütihat Ebvâbü’l –Cenneti Ve Gullikat Ebvâbü’n-Nâri Ve Su’idet eş-Şeyâtîyn”= Ramazan geldiği zaman Cennet kapıları açılır , Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlere vurulur .
Sehl ( r.a )
“İnne fî’l Cenneti Bâben yükâlü lehü Er’ Reyyânü Yedhulü Minhü Es Sâimûne yevme’l-Kıyâmeti , Lâ Yedhulü Minhü Ehadün Gayrühüm , yükâlü Eyne’s- Sâimûne , Feyekûmûne , Lâ Yedhulü minhü Ehadün Gayruhüm , fe izâ Dehalû Üğlika , felem yedhulü minhü Ehadün “ =Cennette Reyyân adında bir kapı vardır. Kıyamet gününde bu kapıdan sadece oruç tutanlar girecektir ; onlardan başka hiç kimse bu kapıdan giremiyecektir . O gün “Oruç tutanlar nerde ?” diye sorulacak . Oruçlular da ayağa kalkacak ve bu kapıdan gelip Cennete girecek . Onlar girdikten sonra bu kapı kapanacak , ve hiç kimse bir daha bu kapıdan giremiyecek”
Gölgesi üzerimize düşen mübarek Ramazan ayı hakkında Kur’an’ı Kerim de geçen Ayetleri ; Peygamber Efendimizin Hadislerinden bazılarını buraya almış olduk . Allah Teala bize bunlara uymayı , hayatımıza tatbik etmeyi nasip etsin .
Ramazanın en önemli kudsiyeti , “Bin Aydan Daha Hayırlı” daha önemlisi, “Kur’an’ı Kerim’in “ bu ayda indirilmiş olması .
Ramazan Orucu “Sahurla başlar İftara “ kadardır.
Eğer bizim Müslümanlar içinde , akşamdan yiyip yatarım , sahura ne gerek var , diyen varsa , o da böyleleri Sahurun fazilet ve bereketini kaçırmış ve yazık etmiş olurlar .
Enes b . Malik (r.a.)
“ Tesehharû Fe’İnne Fi’s- Sühûri Bereketen” =Sahurda yemek yiyiniz . Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.
Amr bin As (r.a )
“Faslü Ma Beyne Sıyâminâ Ve Sıyâmi Ehli’l-Kitâbi Ekletü’s –Sehari = Bizim orucumuz ile Ehli Kitabın orucu arasındaki ayırıcı fark , sahur yemeği yemektir . Onlar sahur yemezler .
Ramazan ayımızın belirleyici faziletlerinden şunları sıralayabiliriz :
1 -Bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde olması
2 -Kur’an’ı Kerim’in Kadir Gecesinde nazil olması
3-Oruç İmsak-Sahur vaktinden İftar vaktine kadardır .
4-Sahurda ağır davranılır , iftarda acele edilir .
5-Oruçlular için Cennette Reyyân kapısı vardır
6-Oruç ,haramlara ve nefse karşı bir kalkandır. Es’Sıyâmü Cünnetün
7-Oruçlular için sahur yemeği vardır.
8-Oruçlular için iftar yemeği vardır.
9-Oruçlu için iki sevinç vardır.
=Li’s-Sâimi Ferhânı :
a)Ferhatün Inde fıtrıhi ;
b)Ferhatün Inde Likâi Rabbihi
=Oruçlu için iki sevinç vardır : İftar vakti sevinci , Rabbine Kavuştuğu sevinç .
Mübârek Râmazân Orucunu , üç bölümde inanarak ve tefekkür ederek Ruhuyla bedeninin her tarafıyla tutarak , amel etmek Oruçlulara Saadet Kaynağıdır :
– İLK ON GÜNÜ : B E R E K E T = Evvelühü Bereketün=
– ORTA ON GÜNÜ : MA’FİRET = Evsetuhu Rahmetün
– SON ON GÜNÜ CEHENNEMDEN KURTULUŞ = El âhıratü Necâtün min en’-Nâr
– ORUÇ , tutan Müslümanlar için bir kalkandır
Oruç tutacak Müslümanlar , büyük bir fedakarlık ve gayretle Allah’ın yasakladığı haramlardan ve nefsi kudurtan menhiyattan uzak durarak Allah’a hayırlı kul olma yoluna girerek ; ruhuyla ve bedenin bütün azalarıyla sabrederek Oruç tuttular ve tutacaklar !..Rabbim sabırlı azîmetle kullarının bu niyetlerini kolaylaştırıp kabul buyursun !..
Allah Teâlâ , kulum benim için yemeyi içmeyi terk etmiş , benim için bir çok nefsânî isteklerinden vaz geçmiştir . O halde Orucu benim için tutmuştur . Diğer yaptığı ameller kendisinindir . Bu bakımdan Oruç bana aittir , onun ecrini , mükâfatını bizzat ben vereceğim , yaptığı diğer iyiliklere de on katı sevabı verilir !..
Oruç , nefis savaşı için tam bir fırsattır . Çünkü Cehennem , nefsin kamçılandığı şeylerle doludur, onlara kavuşmak için kudurduğu haram ve menhiyatları çok sever ; nefsin sevmedikleri ile dolu olan Cennet , kazanılması epeyce zor olan bir yerdir !..
Nefis sabretmesini ister mi, istemez !..
“ namaz kılmayı ister mi , istemez
“ haramlardan uzak durmayı ister mi, istemez
“ kumar yasağına uyar mı uymaz
“ zina yapmak ister mi ister
“ içki içmek ister mi ister
“ insanlara iyilik yapmayı sever mi. Sevmez
“ ibadetlerden hoşlanır mı hoşlanmaz
“ abdest almayı ister mi istemez
Daha bunun gibi nefis , bir çok haramlardan ve menhiyattan ziyadesiyle hoşlanır . Bu bakımdan Müslümanlar için Ramazan Orucu , tutanlar için bir hediyedir , bir mükâfattır . Nefsin atak hamlelerine gem vurmak , bu isteklerini firenlemek ; sınırsız isteklerini kendisine ve topluma faydalı bir hale getirmek , Oruç sayesinde olacaktır !..
Müslümanlar !.. Orucu ruhunuza , gözlerinize , kulaklarınıza , ayaklarınıza … velhâsıl bütün vücudunuza tutturunuz !..
Oruç , haramların , menhiyatın ruhumuza ve bütün bedenî azalarımıza karşı koruyucu bir kalkandır .Bunların günaha dalmasını önler , etrafındakilerle iyi ilişkiler içinde olmaya çalışır , uygunsuz sözler , ileri geri konuşmalar yapmaz ; kendisine sataşıldığı ve kavga etmek isteyenlere “ Ben Oruçluyum “ desin , diye uyaran Peygamber Efendimizdır .
Yalan söylemeyin , eğriye de , doğruya da yemin etmeyiniz . Sizi doğru biliyorlarsa , zaten inanacaklar yemine ne gerek var . Kötü düşünmeyin , küfür etmeyin . Sokakta göz , kulak , el ve ayaklarınızı haramlardan uzak tutun . İşte o zaman bütün vucudunuza oruç tutturmuş olursunuz . ÇOK KUR’AN OKUYUNUZ , ŞURDA BURDA VAKİT ÖLDÜRECEĞİNİZE , EVİNİZDE İBADETLE İŞTİGAL EDİNİZ !..
Şunu unutmayınız ki , bu nefis her zaman ve her yerde , sahibinden terbiyeye ihtiyaç duyar . Haramlara , menhiyatlara , dünyanın süslenmiş cazibesine aldanır , bu cazibe âdeta onu kendisine çeker . Yine unutmayın ki , Cennetin yolu dikenli , Cehennemin yolu ise asfalttır !..
Rasûlüllah bile nefisten endişelenerek Ashâb’ı Kiramı , bir savaş dönüşü uyarmıştır :
Buyurmuşlardır ki :
– Küçük Cihaddan , Büyük Cihada gidiyoruz .
Ashâb :
– Ya Rasûlâllah !..Ne Cihadı , İslâm düşmanlarını yerlere serdik , kafirleri hezimete uğrattık , kellelerini kopardık!..
Rasûlü Ekrem :
– BUNDAN SONRA BÜYÜK CİHÂDA GİDİYORUZ , O CİHAD DA NEFİSLE CİHADDIR.
Hâsılı , tutacağımız oruçlar , nefsimizi günahlardan uzaklaştırsın , yalandan, iftiradan, dilimizi kötü söz söylemekten men etsin .iyi işler yapmayı , herkese faydalı olmayı , fakirleri gözetmeyi nasip etsin .
Benim dikkatimi çeken özel iftar sofralarında eş-dost ve zenginlerin sıralandığıdır . Bu sofralarda pek fakir göremiyoruz , hani aç ve susuz olanları yedirip içirip giydirecektik ya . Neden böyle olmuyor?..
Hülâsa , Oruçlu Müslümanlar !.. vaaz veren hocalardan , ilmihâl kitaplarından , oruçla ilgili müştemilâtları öğrenmeye gayret ediniz . Şimdiden Orucunuzu kutlarım !..