PALM YAĞI
Palm yağı bitkisel yağ kategorisinde yer alır ancak doymuş yağ oranı yüksek olduğu için doymuş yağlar arasında yerini almaktadır. Yani; siz, yediğiniz çikolatalarda bitkisel yağ ibaresini gördüğünüzde, içinize su serpilip, gönül rahatlığıyla tüketiyor olabilirsiniz. Ancak burada bahsedilen bitkisel yağ, zeytin yağı yada ayçiçek yağı olmadığından, doymuş yağ içeriği yüksek olan ve gıda sanayiinde fiyatı ayçiçek ve zeytinyağına oranla gayet uygun olan palm yağı kullanılmaktadır. Palm yağı malesef içimize kadar girmiş bulunuyor. Yenilen çikolataların ve birçok besin maddesinin içinde malesef palm yağı vardır. Ve neredeyse margarin diyebiliriz. Bitkisel yağ olması palm yağını, masum kılmıyor.
Palm yağı, Elaeis guineensis olarak bilinen, Orta Afrika ve Endonezya’ da ekilip üretilen meyveden elde edilen bir yağdır.
İki çeşidi vardır. Palm yağı ve palm çekirdeği yağı. Bunlardan biri mezokarp yani meyvenin taze kısmından elde edilen palm yağı, diğeri ise palm bitkisinin çekirdeğinden elde edilen palm çekirdeği yağıdır. Oda sıcaklığında yarı katı yağdır.
Gıda sanayinde diğer yağlara göre ucuz olması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.
Bisküvi, kek, çikolata gibi hazır gıda, dondurma ve margarin yapımında kullanılır.
Palm yağının doymuş yağ içeriğinin ana bileşeni palmitik asittir ve palm yağının %44’ünü oluşturur. Palm yağındaki tekli doymamış yağ asitlerinin oranı %38 civarında iken, çoklu doymamış yağ asitlerinin oranı %11 ’dir. Palm çekirdek yağının ise doymuş yağ oranı %85’e yakın iken, çoklu doymamış yağ oranı %15 dolaylarındadır.
Tekli doymamış yağ oranı %3’tür. Bu nedenle palm çekirdek yağı orta zincirli yağ asidi iken palm yağı uzun zincirli yağ asididir.