Dolar 32,4649
Euro 34,8352
Altın 2.421,86
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

OCAK AY’I BESLENMEMİZ

Ocak ayı meyve ve sebzeleri
Yazın yapılan konserveler, dondurucuya konulan sebzeler yeterine ihtiyacı karşılamamaktadır. Kış sebze ve meyvelerinin de sıklıkla tüketilmesi, mevsimine göre beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Her besinin kendine özgü vitamini ve koruyuculuğu mevcut. Dolayısıyla tek tip beslenmek yerine, farklı besinlerden de yararlanmak gerekiyor. Ocak ayında hangi meyve ve sebze tüketilmeli?
Portakal,Marul,Elma,Brokoli,Karnabahar,Kestan,Brüksel lahanası,Armut,Yerli muz,Ayva,Kereviz,Limon,Maydanoz,Yeşil kabak ,Nar,Nane,Soğan, Balkabağı,Mandalina,Pırasa,Tere,Ispanak,Pazı,Roka,Şalgam,Pancar,Beyaz ve Kırmızı Lahana, Turp,Biberiye,Havuç,Greyfurt
Eğer mevsiminde sebze ve meyveler açısından doğru beslenmediğinizi düşünüyorsanız bu alışkanlığınızı değiştirmeniz ve sağlıklı beslenmek için adımlar atmanız gerekir. Yeni yılın ilk ayı yeni bir başlangıç yapıp ve beslenmenizi gözden geçirmek için oldukça uygun. Bunun sağlığınıza olan etkisi kendinizi ve bedeninizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. İşte mutfaklarınızdan eksik etmemeniz gereken ocak ayı sebzeleri ve meyveleri:

Ocak ayında tüketilmesi gereken sebzeler: lahana, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, balkabağı, karnabahar, kereviz, turp, pazı.

Ocak ayında tüketilmesi gereken yeşillikler: marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz, tere.

Ocak ayında tüketilmesi gereken meyveler: armut, elma, greyfurt, nar, portakal, mandalina, ayva, kestane. Bu sebzeleri mutfakta bolca bulundurmak bile doğru bir ilk adım olacaktır. Şimdi de gelelim bu sebzeleri nasıl tüketebileceğinizle ilgili önerilerimize:

Sebze çorbaları sebze tüketimini arttırmak için idealdir. Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakları rahatlatacaktır. Çoğu sebze çorbanızı evde hazırlayacağınız ilik kemik suyundan ekleyerek de hazırlayabilirsiniz.

Evinizde en çok sebzeleri büyük büyük kesip, içine az pirinç ve yağsız kıyma katarak hazırlayabileceğiniz tencere yemekleri de özellikle sulu yemek sevenler için güzel alternatifler yaratacaktır. Katacağınız sebzeler sizin yaratıcılığınıza kalmış : )

Turp, havuç ve beyaz lahana ile süsleyeceğiniz hazırlayacağınız bol limonlu, nar taneli karışık yeşillikli çeşit çeşit salatalar yapabilirsiniz. Sos hazırlarken dikkat, bazı soslar gereksiz kalori yükü yaratabilir!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.