Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 28°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
28°C
Parçalı Bulutlu
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 28°C

NEDEN KİLO ALIYORUZ?

Birçok insanın fazla kilolardan muzdarip olduğu günümüzde, bir kısım da hem düzenli beslendiği hem de regüler olarak spor yaptığı halde kilo verememekten şikayetçi olmaktadır. Bu durumun oluşmasında çeşitli faktörler rol oynayabilmektedir. Bunlardan bir tanesi tıbbi hikâyedir. Tiroid hormonlarında oluşan bozukluklar, bu hormonların vücuda salgılanma miktarında azalma gerçekleşmesi yani tıbbi ismiyle hipotiroid, metabolizmanın yavaşlamasıyla sonuçlanmakta bu da kilo alımı kolaylaştırmakta, uzun uğraşlar verilse dahi kilo kaybının oldukça güçleşmesine sebebiyet vermektedir. Basit bir kan testiyle tespit edilebilen bu durum, bir an önce tedbir alınması gereken bir bozukluktur. Nadiren görülen diğer bir medikal durum ise, cushing sendromudur. Bu sendromda da kortizol hormonunun vücuda fazla miktarda salgılanması sonucu orantısız kilo alımı gerçekleşmektedir.

Hastalıkların haricinde kilo alımına sebep olan diğer bir durum da menopoz dönemidir. Bu dönemde gerçekleşen hormonal dalgalanmalar, fiziksel aktivitenin azalması, yaşın ilerlemesiyle oluşan metabolizma yavaşlaması gibi etkenlerle kilo alımı kolaylaşmaktadır. Yine kilo kaybını engelleyen faktörlerden bir tanesi strestir. Günlük yaşamın ve çalışma hayatının birçok yerinde yüzleşmek zorunda kaldığımız stresli durumlar vücutta birçok hasara sebebiyet verdiği gibi, kilo vermede de güçlük oluşturabilmektedir. Stres hali vücutta metabolizmanın yavaşlamasını, var olan enerjinin depolanmasını ve yağlanmayı tetiklemektedir. Ayrıca stresli hallerde kişilerin yeme eğiliminin artması, çikolata gibi mutluluk verici ama aynı zamanda yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi de bunun sebeplerindendir.

Bütün bu sebeplere ek olarak, ilaç kullanımı da bazı durumlarda kilo alınmasına neden olabilmektedir. Depresyon gibi psikolojik hastalıklarda kullanılan antidepresan, antipsikotik türü ilaçlar, migren ilaçları, şeker ilaçları da kilo kaybetmede güçlük oluşturabilir. Hatta kilo alınmasına yol açabilmektedir. Menopoz dönemi östrojen seviyesinin düşmesi nedeniyle kullanılan ilaçlar, bazı steroidler, doğum kontrol hapları da bu etkilerin ortaya çıkmasını salık vermektedir. Bazı durumlarda da ilaçlar vücutta su tutulmasına ve ödem oluşmasına neden olmakta ve bu da tartıda kilo alınmış görüntüsü oluşturabilmektedir. Bu noktada kişinin yapması gereken kendini, bünyesini ve vücudunu iyi tanıyarak, kilo kaybetmesine engel olan sebepleri engellemeye ya da etkilerini azaltmaya çalışmasıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.