Dolar 32,3882
Euro 35,1467
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

KOOPERATİFÇİLİK…

Kooperatifler,kişilerin tek başlarına yapamayacakları yada birlikte yapmalarında fayda olan işleri,en iyi şekilde yapabilmeleri için ekonomik olarak biraraya gelmeleridir.
Kooperatifler küçük  üreticileri  çatısı altında birleştirerek büyük tüketici kitleleriyle buluşturur.
Yalnızca ekonomik bir araç olabilecek şirketlerle,ekonomik yönü bulunmayan sosyal örgüt niteliğinde ki derneklerden ayrışarak her alanda çözüm üretebilir.
Yapısı gereği karşılıklı yardımlaşma,dayanışma ve kefalet sistemini barındırdığından tarımın yeniden yapılandırmasından konut üretimine,eğitimden sağlığa, taşımacılıktan imalata kadar birçok sektöre çözüm bulma potansiyeline sahiptir.
Kooperatiflerin ekonomik olarak temel amacı katma değer oluşturarak bu katma değerin üreticide kalmasını sağlamaktır.
Çiftçi toprağı işler,hayvan yetiştirir,süt üretir.Sonrada bunu aracılara yada sanayiciye satar.
Örneğin,1 kg peynir için ortalama 7 kg süt kullanılır. Bunun için sanayici üreticiye 16 TL öder.1 kg peynir için yapılan işletme  masraflarını 4 TL  kabul edersek peynirin maliyeti 20 TL  olur.1 kg peynirin satış fiyatı 30 TL  desek arada 10 TL katma değer oluşur.
Kooperatifler aracılığı ile üreticilerin aynı zamanda sanayici olmaları ile bu katma değer üreticinin cebinde kalmış olur.
Çiftçi para kazanınca üretime devam eder.Köyden kente göç durur.Işsizlik azalır. Ekonomik büyüme hızlanır. Tüketici ihtiyaçlarini daha ucuza karşılar.
Hiçbir şekilde kayıt dışı işlem ve istihdam yapılmamasından dolayı,yerli ve milli bir kalkınma sürecinde en hızlı sonuç alınabilecek alan kooperatifçiliktir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.