Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 23°C
Per 24°C

KİŞİLER ARASI İLETİŞİM

Kişilerin birbiriyle bilinçli veya bilinçsiz olarak iletmek istedikleri duygu ve düşünceleri aktardıkları bir süreçtir. iletişimin en yalın anlamı anlam paylaşımıdır. İnsanoğlu var olduğu günden itibaren bir anlam paylaşımı içerisindedir. Günümüzde sosyal medya ve iletişim ağları ile birlikte paylaşım kanallarının çeşitlenmesi tam anlamıyla iletişim alanının genişlemesine vesile olmuştur. Alanın genişlemesi bu alanda ihtiyaçların karsilandigi anlamına gelmemektedir. Günde milyonlarca mesaj, içerik, blog sayfa sanal mecrada iletiler akış sağlarken kişiler hala anlaşılmamaktan iletişim kuramamaktan muzdariptirler.
Neden?
Çünkü hepimizin gözlemleri tanımları farklıdır. Mesela, Mutluluk deyince herkes aynı tanımı yapmıyor, huzur deyince herkesin aklına farklı görüntüler geliyor. Dolayısıyla herkes yaşadığı hayata binaen kelimelere anlam yüklüyor bu sebepledir ki kişinin kendi hayatından bir kesit cümlesinin anlamı oluyor. Kişiler arasında iletişim konuşmak, anlatmak, iletmek olarak algılanır. Oysa iletişimin önemli kuralı dinlemektir.
Dinlerken ve ifade ederken bu konulara Özen göstermeliyiz.
Anlamak niyeti ile dinlemeli,
anlaşıldığını samimi bir şekilde karşı tarafa aktarmalı, ön yargıdan uzak durarak Empati kurmaya çalışmali,ol
yargılamaktan kaçınarak ona geri bildirimde bulunmalıyız
iletişimiz bunlara dikkat edersek daha kaliteli olacaktır.
iletişim kurarken karşısındaki insanı bu şekilde açık yüreklilikle anlamaya çalışırsa ona Kendi kafamizda diktiğimiz Ön yargı kıyafetini giydirmeden üzerindeki gerçek kıyafetini görse o zaman herkesin kelimesinin gerçek anlamını görmüş oluruz. Doğru yorumlar kıyafetinin albenisinin de dizinin yamasını da doğru algılarız.
Bir iletişim için doğru bir dinleyici olmalı olayları doğru şekilde anlamlandırmalıyız doğru bir iletişim sağlıklı ilişkilere vesile olur
Sosyolog
Aile danışmanı
Serpil Yaşar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.