Dolar 36,6383
Euro 39,8878
Altın 3.522,82
BİST 10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 26°C
Çok Bulutlu
Tekirdağ
26°C
Çok Bulutlu
Paz 18°C
Pts 7°C
Sal 8°C
Çar 10°C

KENT KONSEYLERİNE BİR ÖNERİM VAR

KENT KONSEYLERİNE BİR ÖNERİM VAR
Bilindiği üzere ülkemiz ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Başta tarım olmak üzere birçok sektör yüksek maliyetler yüzünden üretim yapamama durumuna gelmiştir.
Tarım sektörünün de en büyük maliyetlerinin başında mazot ve gübre gelmektedir.
Peki, bir maden mühendisi olarak gübre ile senin ne alakan var? Derseniz…
Size, Çevreyi çok kirletiyor diye üretimine karşı çıkılan kömürün, ekonomiye ve doğaya nasıl katkı sağlayacak şekilde değerlendirilebileceğini anlatacağım.
Bölgemiz bilindiği üzere zengin kömür yataklarına sahiptir. Başta Malkara olmak üzere birçok ilçemizde kömür ocakları bulunmakta ve binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır.
Bölgemizde üretilen kömürlerin bir kısmı yüksek kalorili olup ısınma ve enerji üretimi için kullanılmaktadır. Geriye kalan düşük ve daha düşük kalorili kömürler atıl durumda olmakla birlikte bir kısmı da piyasaya bir şekilde sürülebilmektedir.
Bu düşük kalorili kömürleri hem iç piyasaya sürülerek çevre kirliliğine neden olmasını önlemek hem de atıl durumdaki bu kömürlerin ülke ekonomisine kazandırılabilmesi için yapılacak en güzel şey, bu kömürleri çiftçinin ihtiyacı olan gübreye dönüştürerek tarım sektörümüzün kalkınmasına faydalı olabilecek hale getirmektir.
Peki, bu nasıl olacak?
İşte konumuzda burada başlıyor…
Size, bu düşük kalorili kömürlerden üretilebilen hümik asitten kısaca bahsedeceğim.
Hümik Asit, organik formdaki besin maddelerine, vitaminlere ve iz elementlere verilen addır.
Peki, Nasıl Yapılır?
Doğal organik polimer olarak adlandırılan hümik asit, linyit, turba, leonardit gibi kömürlerde bulunmaktadır. Büyük çapta hümik asit üretimi, söz konusu maddelerden alkali ekstraksiyon yöntemi ile üretilmektedir.
Peki, Ya Ne İşe Yarar?
Toprakta sıkılaşmaya mani olur, toprağın su tutma kapasitesini 20 katına kadar arttırır, suyun toprak içindeki hareketini düzenler, bitkilerin topraktan su alımını arttırır, hümik asit uygulanan toprakta açığa çıkan aminoasitler- hormonlar ve organik bileşenlerin etkisi ile tohumun çimlenmesi artar, topraktaki mikroorganizma faaliyetlerinde artış görülür, ekinlerin kök gelişimi hızlanır, toprağın tamponlanma kapasitesi yükselir ve topraktaki tuzun zararını azaltarak ekinlerin kalitesini yükseltmektedir.
Tabi şunu da belirtelim, buradaki daha detaylı bilgi, konunun uzmanlarına aittir.
Ülkemizde Bu Konuda Yapılan Çalışmalar var mı?
Evet, ülkemizde birçok pilot çalışma olduğu gibi son zamanda ülkemizin en büyük kömür sahalarına sahip olan TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) Gübretaş ortaklığı ile bu alanda çalışmalar hızlanmıştır.
Son söz olarak şunu belirtmeliyim ki, özellikle Tekirdağ Büyükşehir Kent Konseyinin bu konu hakkında hazırlayacağı bir proje ile birlikte kömür üreticileri ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin arasında bağ kurarak atıl durumdaki düşük kalorili kömürlerin yapılacak çalışmalar ile gübreye dönüştürülüp bir yandan çiftçilerimize diğer yandan ise ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.