İŞYERİ RUHSATLARI
İŞYERİ RUHSATLARI
Belediyeler işyerlerine işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verme yetkisine sahiptirler.Bu işyerleri gayrisıhhi, birinci sınıf gayrisıhhi, ikinci sınıf gayrisıhhi, üçüncü sınıf gayrisıhhi, sıhhi müessese, umuma açık istirahat ve eğlence yeri, içkili yer bölgesi şeklinde sınıflandırılmaktadır. Belediyelerin ruhsat ve denetim birimleri vatandaştan talep ettikleri evrakların noksansız hazırlanmasını müteakip işyerine zabıta marifetiyle denetime gider. Eğer alkollü bir mekan veya müzikhol ise açılacak yer, kolluk kuvveti olarak polis veya jandarmadan da görüş ister.
Fakat bazı belediyeler bu işi biraz keyfiyete bırakarak topu kendinden atıyor. Yani işletme sahibinin talebinden sonra kolluk kuvvetinden gelen yazıya göre ruhsat verilebilecekken, işgüzarlık yapıp kolluk kuvvetine tekrar yazı yazarak güvenlik açısından uygun değerlendirilmemiş ibaresi yazdırılarak ruhsat verilmesinin önüne geçilmiş oluyor. Bunun üzerine vatandaş soluğu mahkemede alıyor. Yürütmenin durdurulması için dava açıyor.
Bunlara ne lüzum var. İçkiye, ya da içkili yere karşı olabilirsiniz. Üstelik talep edilen bu yer daha önce de içkiliydi, çalışıyordu. Şimdi mekan sahibi tadilat yaparak kendi namına açma girişiminde bulununca olmaz açamazsınız. Kardeşim siz üzüm mü yemek istiyorsunuz yoksa bağcıyı dövmek mi. Verirsin ruhsatı işyeri güvenliği kendi sağlaması kaydıyla diyerek şerh koyarsın.Yasaklarla nereye kadar.Şimdi bu mekan sahibi mahkeme kararı ile bu yerin ruhsatını alırsa ve geriye dönük zarar ziyanını Belediyeden talep ederse devlete verdiğin zarar ne olacak Sayın Başkan.
Benzer örneği geçen ay Çorlu’da yaşandı.Belediye meclisi ret verdi mahkeme kararıyla içkili ruhsat verilmesi uygun görüldü. Biraz mantıklı olun.