Dolar 32,3775
Euro 35,0510
Altın 2.326,39
BİST 9.080,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Açık
Tekirdağ
20°C
Açık
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 19°C

İNSANA VERİLEN EN BÜYÜK DERS:ÖLÜM

İNSANA VERİLEN EN BÜYÜK DERS: ÖLÜM

Gündelik işlerimizin telaşesinde, çoğunlukla rutin bir şekilde devam eden hayatımızın akışı içerisinde, hayatın en önemli gerçeklerinden biri olan ölüm pek aklımıza gelmez, daha doğrusu getirmek istemeyiz. Aslında hiç unutmamamız gereken, ama aksine, unutmak için ne lazımsa yaptığımız büyük bir hakikattir ölüm.

“Lezzetleri acılaştıran ölümü çok zikrediniz.” hadisi şerifiyle ölümü çokça hatırlamamız ve üzerinde önemle durmamız tavsiye ediliyor. Bu tavsiyeye kulak tıkamak akıl kârı değil ama maalesef gaflete düşüp, ölüme sırt çevirip yarını düşünmekten kaçıyoruz. Daha doğrusu kaçtığımızı sanıyoruz ama hiçbir kaçışın mümkün olmadığı kabre doğru tam yol gidiyoruz.

Akıllık, ölümü unutmak değil, dünya yolculuğunun kabre doğru olduğunun ve ölümle bittiğinin şuuru içerisinde, ölümü sevmek ve ruhumuzu ölüm meleğine kirsiz, lekesiz, tertemiz bir şekilde teslim etmeye çalışmanın yollarını aramaktır.

Mezarlıklar insanlığın Allah’a tam teslim olduğu, ibret almamız, düşünmemiz gereken yerlerdir. Ölüm insana verilen en büyük ders. Büyük-küçük, yaşlı-genç vefat edenlerin bizlere verdiği en önemli derslerden biri, ölmekle dünyanın faniliğini göstermekse, diğeri de ölüme karşı nasıl tavır alınacağı dersini vermektir.

Bazılarımız ölümden, “hayatın kıymetini bil, dünyada en güzel şekilde gez, ye, iç, eğlen” dersini çıkararak eğlenme dozunu artırır. Bazılarımız da “hayatın amacını araştırma ve o amaca uygun yaşama motivasyonu” alır. Hayatın geçiciliğini görüp yaşadığı anların kıymetini anlayıp, şükrünü artırıp, ahireti için değerlendirir. Herkes kendi hayat görüşüne göre dersini alır, herkes elindeki malzemelere, birikim ve müktesebatına göre hayatına devam eder.

Beni bu düşüncelere ve bu yazıyı yazmama sevk eden ise, geçen hafta daha 33 yaşında gencecik bir akrabamızın, beyin kanaması sonucu bir haftalık yoğun bakımdan sonra vefatı ve son yolculuğuna uğurladığımız acı, duygu ve gözyaşı yüklü defin görevimizdi. Yüce Allah, ebediyete uğurladığımız Ufuk kardeşimize gani gani rahmet eylesin, başta bu acıyı en derinden yaşayan anne babasına, eşine, kardeşine ve bütün sevenlerine sabırlar ve dayanma gücü versin.

Allah, bizlere de, hakkımızda ne kadar bir ömür takdir ettiyse onu en hayırlı bir şekilde yaşamayı, hayırlı ve güzel bir ölümle de emanetini tertemiz bir şekilde teslim etmeyi nasip etsin dilek ve duamızla yazımızı bitirelim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.