FLORÜR NEDİR ?
Son zamanların en tartışmalı maddesi flörür, diş çürüklerine iyi geldiği için diş macunlarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda şebeke sularına katılmaktadır.
Çin, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, Macaristan ve Japonya gibi bazı ülkelerde suya florür katılması yasaklanmıştır. Türkiye’de suya florür katılmıyor, ama pek çok ilimizin şebeke suyunda doğal olarak florür bulunuyor. Üstelik şebeke suyu tek florür kaynağı değildir. Hazır meyve suyu ve gazlı içecekler, bebek mamaları gibi birçok üründe flörür bulunuyor.
Türkiye İçme Suları Flörürün Bölgesel Dağılımı adlı çalışmada, Marmara Bölgesi’nin suları incelenmiş ve bazı illerde florür değerlerinin tehlikeli seviyelere çıktığını saptamış. Örneğin Kırklareli merkez ilçede sudaki florür değerlerinin, Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli bulduğu aralık olan 0,5 – 1.7 mg/lt.nin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Flörür kaynakları ;
Florür kaynağı olan bazı ürün ve besinleri şöyle sıralayabiliriz
* Florürlü diş macunu
* Bebek maması
* Hazır çorba
* Tavuk bulyon
* Gazlı içecekler
* Hazır meyve suları
* İşlenmiş gıdalar
* Anestezi kimyasalları
* Florürlü tuz
* Sigara
Vücuda günlük alınan flörürün %50-60’ı idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kalan kısım ise kemik ve beyinde birikiyor.
Yapılan araştırmalarda yüksek dozda flörür kullanımı kısırlığa yol açmaktadır. Yine Amerika’da yapılan bir araştırmada, sularında 3 mg/lt flörür olan bölgelerde doğurganlık oranının azaldığı görülmüştür.
En önemlisi ; flörürün merkezi sinir sistemi üzerine etkileridir. Merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkilediğini kanıtlayan onlarca araştırma mevcuttur. Beyinde, zamanla birike birike beyin hasarına sebep olduğu, sürekli tüketimde ise alzheimera sebep olduğu görülmüştür.
Bunların yanı sıra IQ ile ters orantılıdır. Meksika ve Hindistan’da yapılan 18 araştırmada vücuda alınan flörür miktarıyla IQ seviyeleri ters orantılı olduğu kanıtlanmıştır. İçme suyundaki 1 mg/lt flörür artışı 0.59 IQ kaybına sebep olmaktadır.
Yine flörür, tiroid hormonlarının yavaşlamasına sebebiyet vermektedir. Zayıflama süresinde önemli olan tiroid hormonlarının azalması, kilo verimini de yavaşlatmaktadır.