Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 21°C

FATİH’İN BEDDUASI

Fatih Sultan Mehmet bir çağ kapatıp bir çağ açan Osmanlı tarihinin en önemli padişahıdır.

Görkemli ve büyük bir savaş sonucu fethettiği İstanbul içerisinde alayı ile gezintiye çıkan Fatih, Ayasofya önlerine geldiğinde derinlerden bir inilti sesi duyar. Yanındakilere talimat vererek derhal bu sesin sahibinin bulunup huzuruna getirilmesini emreder.

Sesin sahibi bulunur ve Fatih’in huzuruna çıkartılır. Saçı sakalı birbirine karışmış, pejmürde halde bir keşiş Aminas zindandan çıkarılarak getirilmiştir.

Fatih keşişe sorar; “Niçin hapsedildiniz?”
Keşiş, “Kuşatma hazırlıkları sırasında Bizans imparatoru Konstantin beni çağırıp; “ İstanbul’u Türklerin alıp alamayacağını söylemem için remil atmamı (fal bakmamı) söyledi. Remilde İstanbul’un Türklerin eline geçeceğini söylemem üzerine Konstantin kızarak beni zindana attırdı ” der.

Bunun üzerine Fatih; İstanbul’un Türklerin elinden çıkıp çıkmayacağına dair remil atmasını ve doğruyu söylerse mükafatlandıracağını söyler.

Keşiş remil atar ve şöyle der; “ İstanbul Türklerin elinden harp ve darp ile çıkmayacak, ancak öyle bir zaman gelecek ki elinizdeki emlâk ve arazi satılacak bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak. “

Bu sözler üzerine Fatih ellerini havaya kaldırarak; “Fethettiğim yerleri ecnebilere satanlar ”Allah’ın gazabına uğrasınlar.” der.
“İstanbul Risaleleri”
Ord. Prof. Süheyl Ünver’in kaynağına göre bu beddua tutar mı bilinmez ama gerçek olan topraklarımıza sahip çıkmamız bir gerçektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.