Dolar 38,7486
Euro 43,6933
Altın 4.154,79
BİST 9.411,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 16°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 18°C

DİŞ KİRASI

Osmanlı devletinde Ramazan Ayı’nın en önemli özelliklerinden biri iftar sofralarının herkese açık olmasıydı. Saray’a Ramazan boyunca iftar için davetsiz olarak gidilebilirdi. Ayrıca Osmanlı Sarayının özel davetlileri olurdu. Kaynaklar, Ramazan’ın ilk on gününde padişah ayan ve mebusan reisleri ile birlikte heyet-i vükelayı iftar için saraya davet edildiğini belirtmektedir.
Gelen misafirlere günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan diş kirası ödenirdi. Misafirler ayrılırken onlara küçük kadife keseler içinde hediyeler takdim edilirdi. Evsahibi bununla , “Misafirim oldunuz benim sevap kazanmam için siz eziyet çektiniz dişleriniz yoruldu.Bu da size dişinizin kirası olsun “ demek istenirdi.
Diş kirası sadece zenginlere has bir gelenek gibi görünse de aslında toplumun tamamına yayılmıştır. Çoğu zaman sadakalar da diş kirası adı altında verilmiş olup hiçbir fakirin onuru zedelenmemiştir. Misafirine diş kirası verecek kadar ruhunu inceltmiş olan bu Millet hiç şüphesiz insanlığa misafirperverlik adına ders verecek kadar yücelmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.