Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

DETOKS…

Detoksun kelime anlamı ‘vücudu zararlı maddelerden arındırma işlemi’ olarak bilinmektedir. Biyolojik canlılar olarak bizler bazı organlarımız sayesinde arınma işlemini yaşamın bir parçası olarak gerçekleştiriyoruz aslında. Özellikle karaciğerimiz, ardından böbreklerimiz bu arınma sürecinde oldukça önemli yere sahipken, bağırsaklarımızın, cildimizin ve hücrelerde bulunan detoksifikasyon enzimlerinin vücudun arınmasındaki rolleri unutulmamalıdır. Bu da demek oluyor ki vücudumuzu toksinlerden veya zararlı maddelerden sadece 3-5 gün detoks uygulayarak arındırmıyoruz, bu süreç bizim için günlük olarak ömür boyu devam etmektedir. Tabii ki doğru beslenmenin anahtar olduğunu unutmamalısınız. Dolayısı ile medyada karşımıza çıkan ‘3 günlük detoks’, ‘bir haftalık detoks’, ‘detoks çayı’, ‘detoks çorbası’ gibi birçok kavrama bu yazı ile eleştirel bir bakış açısını sizlere sunmayı ve vücudumuzu toksinlerden arındırmanın yollarını sizlerle paylaşmayı hedefliyorum.
Vücutta toksinler/ zararlı maddeler nasıl oluşmaktadır?
•Hava kirliliği•
Uzun süre ve fazla miktarda sigara ve alkol kullanımı
•Pasif içicilik
•Uzun süre ilaç kullanımı•Uzun süre ve fazla miktarlarda yağlı-basit şekerli gıdalardan beslenmek
•Stresli bir yaşam sürmek
•Kronik yorgunluk
•Kronik kabızlık
•Hareketsiz bir yaşam sürmek
Yukarıda bahsi geçen faktörler vücutta arındırma işlemi (detoksifikasyon) yapan enzimlerin vücuttaki etkinliklerini azaltarak, toksinlerin vücuttan yeteri kadar atılmaması sonucu vücutta birikmesine neden olabilmektedir.
Peki detoks nasıl yapılmalıdır?
Günlük hayatımızda yukarıda bahsettiğim faktörlere maruz kalıyorsak bilmeliyiz ki vücudumuzda toksinlerin birikmesi kaçınılmaz oluyor. Dolayısı ile atacağımız ilk adımın sağlıklı bir yaşam tarzı benimseme olması gerektiğini unutmayınız. Örneğin sigara içiyorsanız, ne kadar sağlıklı beslenseniz de vücudunuz toksinlere maruz kalmaya devam edecektir. Dolayısı ile sigarayı bırakmak veya ılımlı alkol kullanmak veya fiziksel aktiviteyi artırmak gibi davranışsal değişiklikler sağlıklı bir yaşam için önemli adımlar olacaktır.
Vücudunuzu her gün arındırın!
Vücudumuz, karaciğer ve böbreklerimiz sayesinde her gün arınma işleminin gerçekleştirmektedir. Bizler ise bu süreci yeterli ve dengeli beslenerek desteklemeliyiz.•Vücudun arınmasında rol alan enzimleri destekleyen veya çalışmalarına yardımcı olan antioksidan (yani vücudumuzun koruyucuları) vitamin ve minarelleri sebze ve meyve tüketiminin yeterli olması ile büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz.•Hedefleriniz arasında günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek olmalı. Öneriler günde 9 porsiyon meyve ve sebzeye kadar çıkabileceğimiz yönündedir.(Sadece detoks günlerinde)
•Sebze ve meyvelerin farklı renkte olmasına özen gösterin. Örneğin, yeşil, kırmızı ve turuncu renkteki sebze ve meyvelere diyetinizde günlük olarak yer veriniz.
•Özellikle her gün en az 1 porsiyon çiğ sebze tüketmeye özen gösteriniz.
•Diğer önemli kural ise yeteri miktarda su tüketmek. Vücudumuzda toksinlerin atılmasında su oldukça önemli bir yere sahip. Su tüketiminiz ne kadar terlediğinize, cinsiyetinize ve yaşınıza göre farklılık gösterebilmektedir. Yeterli miktarda sıvı alıp almadığınızı idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. Eğer idrarınızın rengi koyu ise bu yeteri kadar su tüketmediğiniz anlamına gelebilir.
•Düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmak için yeterli miktarda posa alınması gerekmektedir. Bunun için de yeterli miktarda sebze ve meyve, tam tahıl ve kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek besinlerden tüketmeye özen gösteriniz. Böylece kabızlık sonucu vücutta biriken toksinleri önlemiş olursunuz.
•Diğer önemli nokta ise hareketli bir yaşam sürmek. Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivitenizi artırmaya çalışınız. Günlük hayatınızda asansör yerine merdivenleri kullanmak, kısa mesafelere yürüyerek gitmek gibi pratik ve uygulanabilir çözümlerle fiziksel aktivitenize katkı sağlayabilirsiniz. Eğer egzersiz yapmak istiyorsanız bunu da uzmanı olan doktor ve fizyoterapistlere danışarak size uygun egzersiz planlarını belirlemeniz mümkündür.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.