Dolar 32,3401
Euro 35,1021
Altın 2.310,34
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

ÇÖP DEYİP GEÇMEYİN

ÇÖP DEYİP GEÇMEYİN
Evimize, işyerimize her gün elimizde dolu dolu poşetlerle girer, ihtiyacımız olanını tüketir kullanmadıklarımızı çöpe atarız. Çöp olarak kabul ettiğimiz evsel attıklarımız arasında kağıt, poşet, metal ve cam mamuller ilk sıraları almaktadır.
Çöp konteynırlarına atılan bu atıkların bazılarını ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız ayıklayıp alır ve hurdacılara satarak geçimini temin ederler. Çöp bidonlarında kalan diğer evsel atıklar ise Belediyelerin kontrolünde eskiden çöplük diye tabir ettiğimiz alanlara sevk edilir.
İşte bu işe yaramaz diye attığımız çöpler aslında tam bir cevher. Burnumuzu tıkayarak geçtiğimiz bu çöplüklerde hazineler yatıyor. Bu hazinelerde neler var, nasıl işleniyor, nasıl dönüşüyor görme fırsatı bulduk.
Büyükşehir Belediyesince ihaleyle verilen ve Panab Enerji A. Ş. isimli firmanın tanıtımında ayrıştırma, enerjiye dönüşme işlemlerini izledik. Demirli Mahallesinde bir günde toplanan 500 ton çöpün geri dönüşümle enerji üretme, Çorlu Karatepe atık merkezinde günde 600 ton toplanan çöpün ise ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırıldığını gözlemledik.
Bugünlerde Demirli çöplüğünde de Çorlu Karatepe gibi ayrıştırma işlemine başlanıp tesis kurulması için mevcut alanın genişletilmesi ihtiyacı var. Maalesef siyaset yapılıp iş yokuşa sürülüyor. Bu alana Orman Bölge Müdürlüğünden gerekli izinler verilip ilimizin çöp sorunu aşılmalı ve Avrupai tesisler kurulmasına imkan tanınmalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.