Dolar 32,3228
Euro 35,1013
Altın 2.301,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

BİNALARDA GÜRÜLTÜ-1-

BİNALARDA GÜRÜLTÜ-1-
GENEL BAKIŞ ve İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Gürültü, bir şehir hayatı sorunu olarak öne çıkmaktadır. Dünya genelinde kırsalda yaşayan nüfüsün şehirlere göç etmesi ile şehirlerin nüfüsları sürekli artma trendindedir. Nüfüs artışı ile beraber planlı ve ya plansız bina üretimi artmış, bu artış ile ekonomik gelişim oluşmuş taşıt sayısı da belirgin şekilde çoğalmıştır.
Türkiye’de şehirleşme toplu konutlar şeklinde gelişerek bir köyün nüfüsünü bir bina içinde yaşama zorunluluğunu meydana getirmiştir, merkezi konumlarda bulunan daha az katlı yapılar ise bitişik nizam planlanarak yine insanların farklı yapılarda olmalarına rağmen binaların birbiri ile etkileşim halinde kalmalarına neden olmaktadır.
Binalar genellikle imalat, ticaret ve ikamet edilen yerlerdir. Günümüzün nerdeyse ortalama 18-20 saati bir yapı içerisinde geçmektedir, dolayısı ile binaların çevresinde ve bina içinde oluşan gürültüler direkt olarak insanlar üzerinde bir etki göstermektedir.
Gürültü: İstenmeyen ve hoşa gitmeyen her türlü ses olarak ifade edilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nun yaptığı araştırmalara göre Avrupa nüfusunun %25’ 65 dB (A)’nın üzerinde ulaşım gürültüsüne maruz kalmaktadır. 65 dB (A) değerindeki bir ses basınç düzeyinde uyku bölünür ve çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar.
65 dB düzeyinin hayatımızdaki yerini aşağıdaki tabloyu inceleyerek değerlendirebilirsiniz

Gürültüden etkilenme sınırları tam bir kesinlikle çizilmese de, “zarar verme” ve “rahatsızlık” olarak gruplandırılabilir. Fizyolojik ve Psikolojik etkiler olarak iki türlü değerlendirilebilir.
Fizyolojik Etkiler
İşitme Kayıpları, Solunum Sisteminde Oluşan Değişiklikler, Kan Basıncının Artması, Kalp Hızının Artması, Cilt Direncinde Oluşan Değişimler, İstemli Kasları Kapsayan Refleksler, Gözbebeğinin Büyümesi, Hormonal Dengelerin Bozulması, Kan Dolaşımının Yavaşlaması, Mide Salgısının Artması, Renk Algılamada Değişiklikler , Kadınlarda Doğum Güçlükleri; Sakat ve ölü doğumlar.
Psikolojik Etkiler
Rahatsız olma, Yorgunluk Hissi, Uykusuzluk, Başağrısı, Dikkatin Azalması, Performans Düşmesi, Tahammülsüzlük, Öğrenmede Yavaşlama, Hafızada Değişiklik, Sinirlilik ve Saldırgan Davranışlar
Sağlığımız üzerindeki etkilerini biz farkında olmadan, maruz kaldığımız gürültülerin sebep olabileceğini unutmayalım.
Mümin KESKİN
Bina Akustiği Uzmanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.