Dolar 38,0092
Euro 41,1918
Altın 3.735,27
BİST 9.625,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 15°C
Cts 16°C
Paz 16°C

BAYRAMLAR

BAYRAMLAR
Köşe yazarları zaman zaman köşelerine eski bayram anılarını ve günümüzde yaşanan bayramlar hakkındaki düşüncelerini taşırlar.

Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas yazısında gazeteci Ahmet Rasim’in bir bayram anısını yazarak bugünkü bayramları o günkü bayramları karşılaştırdı.

Mehmet Barlas’ın yazısı şu şekilde:
Yıllar önceki bir bayram gününde mesleğimizin büyüğü Ahmet Rasim’in “Bir bayram gecesi ağladıklarım” başlıklı yazısına takılmış ve yazının bir bölümünü köşeme almıştım.

Google eksik olmasın.

O yazıyı hemen buldum.

Ahmet Rasim, çocukluğunda hep bir sakosu olsun istermiş. Sako’da kukutelatının ucunda bir püskül bulunan paltonun adıymış.
Sonunda arife günü annesi ona Mahmutpaşa’dan bir sako almış.
Eve gelmişler. Sakoyu odasındaki minderin üzerine koyup yatağına uzanmış küçük Ahmet Rasim ve gündüz yorgunluğu ile uykuya dalmış.
Sonrasını şöyle anlatıyor yazısında:
“Başımı kaldırıp baktım ki yatarken koyduğum minderin üstünde elbiselerim o güzel sakom yok. Birdenbire ağlamaya hatta hıçkırmaya başladım”

O günden bu güne Mahmutpaşa hala eski bayram alışverişlerinin heyecanını yaşıyor. Ama şimdi başka heyecenlar ve her yaştan tüketiciye dönük. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar sakonun yerini aldı. Çocukların bayram hediyesi beklentilerine Steve Jobs’un gerçek olan hayalleri yön veriyor şimdi.
Milliyet yazarı Aslı Perker de bayramı tatil olarak değerlendirenleri eleştirerek şunları yazdı.
“Şu yaşıma geldim, hala her bayram sabahı rahmetli Barış Manço’nun “Bugün bayram erken kalkın çocuklar” şarkısını söyleyerek uyanırım. Erkenden kalkarım. Bayram sabahı yataktan geç çıkılmasından hiç hazzetmem, evdekileri bu şarkı eşliğinde uyandırırım. Giyelim en güzel giysileri diyerekten giyinirim, pespayelik de sevmem.

Şehirden gitmekten, “güneye inmekten” hoşlanmam. Gidilecekse yine memlekete, aileyi görmeye gidilmelidir. Dünyanın en güzel şeyi böyle özel zamanların aileyle, en sevilen dostlarla geçirilmesidir. Kanımca bunlardan sayılı vardır, ömür boyu tadı çıkartılmalıdır. Belki de bu sebepten hiç nerede çocukluğumuzdaki bayramlar demem. Ben yıllar ötesine, hem kendim hem de şimdi etrafımda bulunan ufaklıklar için anı bırakmaya bakarım, bundan mutluluk duyarım. Ve eğer bir önceki bayramı da eski bayramlar kadar güzel hatırlıyorsa doğru yoldayım demektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.