Dolar 32,3283
Euro 35,0825
Altın 2.307,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

BALKANLARDA TÜRKÇENİN BAYRAKTARLARI -3- (KOSOVA)

Balkanlarda Türkçenin Bayraktarları yazı serimizin bu son bölümünde sizleri Kosova’ya götürmek ve kendi küçük ama dertleri büyük bu güzel ülkedeki soydaşlarımızın yıllardır çok zor şartlarda vermiş oldukları Türkçe yazma ve yayınlama mücadelelerinden bahsetmeye çalışacağım.
Kosova’da 2004-2005 yılları arası Birleşmiş Milletler (UNMIK) ve 2011-2014 yılları arasında da Avrupa Birliği (EULEX) misyonları bünyesinde görev icabı bulunmak ve yaşamak nasip oldu. Yıllardır hasretini çektiğim, özlemle vuslatını istediğim ata diyarım Balkan topraklarında ömrümün en güzel, en anlamlı yıllarını yaşadım desem inanın mübalağa yapmış olmam.
Hafızam beni yanıltmıyorsa 2012 yılında, yıllardır takip etmekte olduğum Prizrenliler mail grubunda Agim Rifat Yeşeren imzalı bir mailde, yeni yayınlanmaya başlayan İMZA adlı Türkçe dergiye yazı ve şiirlerle katkıda bulunulması ricası mealinde bir mail gördüm ve ben de bir şiirimi göndererek katkıda bulunmak istedim. Bu şiirim ve daha sonra gönderdiğim şiirlerimin İMZA dergisinde yayınlanması benim için ayrı bir mutluluk olmuştu.
Daha sonraki günlerde büyükelçilikteki bir programda bizzat tanışma fırsatı bulduğumuz Kosova Türk Yazarlar Birliği başkanı Sayın Agim Rifat Yeşeren tarafından Kosova Türk Yazarlar Birliği olarak Gilan şehrinde düzenleyecekleri “Kosova Kültür Şiir Buluşmaları” programına davet edildim. İlerleyen zamanlarda bu programlar Prizren ve Priştine şehirlerinde de gerçekleşti ve Kosova Türk Yazarlar Birliğinin daveti ile katıldığım, Kosova’nın farklı şehir ve etnik unsurlarından (Türk, Arnavut, Boşnak, Goralı, Roman) şairlerin katıldığı ve her şairin kendi dilinde şiirlerini okuduğu bu programlarda unutulmaz anlar yaşadım.
Kosova edebiyat ailesi ile ilk tanışmamız, buluşmamız bu programlar vesileyle oldu ve Agim Rifat Yeşeren, Arif Bozacı, Enver Baki, Murteza Büşra, rahmetli Fikri Şişko gibi Kosova’daki Türkçenin bayraktarları değerli şair ve yazarlarla tanışmam ve kopmaz bağlar kuruşumuz bu “Kosova Kültür Şiir Buluşmaları” programları ile olmuştur.
2012 yılı Kasım ayında ilk sayısıyla okurla buluşan Kosova İMZA dergisi takip edebildiğim kadarıyla 2020 Mart ayında 72. Sayısı ile Türkçeyi yaşatmaya ve bir bayraktarı olmaya devam ediyor. Ayrıca İmza Yayınları da bugüne kadar yayınladığı 40’tan fazla kitap ile de bu mücadelede aktif şekilde rol alıyor. Hayatımın en büyük mutluluklarından birini yaşadığım ve en azından arkamdan bırakabileceğim bir eser olan “BİR BEYAZ DÜŞ” adlı şiir kitabım da 2014 yılı Ağustos ayında İmza yayınları tarafından basılarak hayat buldu. Bu kitabımın Kosova’da basılması, burada verilen Türkçe mücadelesine kendimce küçük bir katkı olarak benim için ayrı bir mutluluk ve övünç kaynağıdır.

2014 yılı Mayıs ayında Prizren şehrinde Prizren merkezli Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği, Mamuşa Belediyesi ve Edirne Valiliğinin katkısıyla “3.Uluslararası Balkan Türk Şairleri Buluşması” adı altında iki gün süren çok güzel bir etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinlikte Türkiye ve diğer Balkan ülkelerinden katılan şairler güzel bir şiir ziyafeti sundular.
O dönemde Edirne Valisi Sayın Hasan Duruer’in Balkan danışmanı ve “Uluslararası Türk Şairleri Buluşması ve Akademi Rumeli” gibi bir çok faaliyetin mimarı, Türkiye’nin önemli portre yazarlarından biri olan Fahri Tuna’yı, Kosova’nın en güçlü ve etkili kalemlerinden biri olan şair, yazar, ressam, müzisyen, TÜRKÇEM dergisinin sahibi ve editörü Zeynel Beksaç’ı, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi, akademisyen, şair, yazar Dr. Taner Güçlütürk’ü, şair İskender Muzbeg’i, Kosova’nın gelecek vaad eden genç şairlerinden Canan Özer’i ve daha bir çok değerli ismi bu program vesilesiyle tanıma ve tanışma şansına sahip oldum.
Zeynel Beksaç editörlüğünde çıkarılan TÜRKÇEM çocuk dergisi, Kosova’da 22 yıldır yayınlanmakta ve yakında 234.sayısı ile okurlarıyla buluşacak. Çocuklara ve gençlere sahip çıkma, onların eserlerine yer verme misyonuyla Kosova’daki Türkçe mücadelesinde önemli ve güçlü bayraktarlardan bir tanesi konumunda. Ayrıca Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Türkçem Yayınları da faaliyetleri ile bu mücadele yer alan kuruluşlar.

Kosova Türk toplumu için çok önemli olduğunu düşündüğüm, 1951 yılından günümüze faaliyette olan, önümüzdeki yıl 70. kuruluş yıl dönümlerini kutlayacak olan başkent Priştine merkezli GERÇEK Derneği ile Prizren merkezli DOĞRU YOL Türk Kültür ve Sanat Derneği de adlarını saymadan geçemeyeceğim kurumlardan. Kosova Türk toplumunda önemli bir yer tutan ve bir buluşma noktası olan Gerçek Derneğinin Türk toplumu tarafından çok sevilen, çok büyük hizmetlerde bulunmuş, Ziko lakaplı eski ama efsane başkanlarından Dr. Zeynel Abidin Ustaibo da hatırlanması gereken bir diğer önemli isim.
Gazetecilik faaliyetleri ile Türkçemizi yaşatmaya çalışan Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı şair İbrahim Arslan, www.kosovaport.com internet haber sitesi sahibi ve editörü Ercan Kasap da Kosova’da Türkçenin bayraktarları olarak isimleri zikredilmesi gerekenlerden.
Kosova Türkleri, Kosova nüfusunun neredeyse %1’ine denk gelen yaklaşık 18 bin nüfusa sahipler ama bu sınırlı köşe yazımızda değinmeye çalıştığımız kadarıyla bile görüldüğü üzere özellikle kültür sanat alanındaki faaliyetleriyle hem Kosova’da, hem Balkanlarda, hem de Türkiye’de daha büyük bir etkiye sahipler. Bizlere düşen onları bu faaliyetlerinde maddi ve manevi olarak desteklemek, sahip çıkmak ve çevremize duyurmaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.