Dolar 34,0867
Euro 38,1294
Altın 2.847,93
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

BALKANLARDA TÜRKÇENİN BAYRAKTARLARI -2- (K.MAKEDONYA)

Geçen hafta başladığımız Balkanlarda Türkçenin Bayraktarları -1- yazımız ile ağırlıklı olarak Kosova ve ata diyarım Üsküp olmak üzere Balkanlarda Türkçemizin yaşaması için fedakarca mücadele eden, Türkçenin bayraktarları olan dergi, yazar ve şairlerden bahsedip siz değerli okurlarımıza tanıtmayı ve haberdar etmeyi amaçladığımı belirtmiştim.
Çünkü en azından bunu yapabilmeyi, oralarda Türk olarak kalabilmenin, Türk olarak yaşayabilmenin ve Türkçeyi yaşatabilmenin her türlü zorluğunu, maddi manevi sıkıntılarını göze alma cesaretini göstermiş ve halen de göstermekte olan bu kahraman ve fedakar soydaşlarımıza karşı bir vefa borcu olarak görüyorum. Bu haftaki yazıma:
“Üsküp ki Yıldrım Bayezid Han diyarıdır,
Evlad-ı Fatihan’a onun yadigarıdır.
Firuze kubbelerle yalnız bizim şehrimizdi o,
Yalnız bizimdi, çehre ve ruhiyle bizdi o.”
dizeleriyle bize anlattığı, 1935 yılında Tekirdağ milletvekili olarak da görev yapan, büyük şair Yahya Kemal Beyatlı’nın da memleketi olan ata diyarım Üsküp ile başlamak istiyorum.
Ünlü şair, Türklüğün ve İslamiyetin Anadolu’ya yayıldığı Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’yı, Türklüğün ve İslamiyetin Balkanlara yayılmasında büyük role sahip Üsküp’e benzetmektedir. Üsküp, tarihten gelen ve günümüzde de süregelen Balkanların en önemli kültür, sanat ve edebiyat merkezlerinden biri olma vasfını devam ettirmektedir.
Kuzey Makedonya ve Balkan Türkleri son bir ay içerisinde iki büyük kayıp yaşadı. K.Makedonya ve Balkan edebiyatının iki büyük çınarı Fahri Kaya (ö. 23 Mart 2020) ve İlhami Emin (ö. 28 Nisan 2020), hemen hemen bir ay arayla, gök kubbede hoş sadalar bırakarak ebediyete uğurlandılar. Bu büyük üstadlar hayatlarıyla, mücadeleleriyle ve arkalarında bıraktıkları eserlerle Balkanlarda Türkçenin Bayraktarları ünvanına fazlasıyla layık olduklarını bizlere aynı zamanda rehberlik ederek de göstermişlerdir. Bu vesileyle bir kez daha Balkanların bu iki ulu çınarını rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.
K.Makedonya Türkleri, çıkardıkları KÖPRÜ, KARDELEN ve BAHÇE gibi dergilerle, sahip oldukları YENİ BALKAN ve DİVAN yayınevlerinden çıkan birbirinden güzel ve değerli kitaplarla, www.yenibalkan.com ve www.timebalkan.com gibi haber siteleri ile Türkçemizi yaşatmaya ve bayraktarı olmaya devam etmektedirler.
K.Makedonya Türk edebiyetında silinmez izler bırakmış, rahmet ve minnetle andığımız Necati Zekeriya, Fahri Ali, Fahri Kaya ve İlhami Emin gibi ustalar, Nusret Dişo Ülkü, Suat ve Avni Engüllü kardeşler, yeni nesil genç şair ve yazarlar Leyla Şerif Emin, Seyhan Yakupi, Mehmed Arif, Rabie Ruşid, gazetecilik faaliyetleri ile Mürteza Sulooca ve Seyyid Emin Türkçemizin bayraktarları olarak öne çıkan isimler. İsimlerini burada andığımız, anamadığımız K.Makedonya’daki Türkçenin tüm bayraktarlarına bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyor, gayret ve başarılarının devamını diliyorum.
Haftaya nasip olursa Balkanlarda Türkçenin Bayraktarları -3- (Kosova) yazımızla buluşmak dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.