Dolar 34,0834
Euro 38,1062
Altın 2.843,66
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

BALKANLARDA TÜRKÇENİN BAYRAKTARLARI -1-

Dilin bir milletin hayatındaki yeri ve önemi büyüktür. Dil birliği, milleti oluşturan öğelerin başında gelir. Dil, milletin birlik ve bütünlüğünü sağlayan en güçlü bağdır. Bir milletin dili; onun tarihi, dini ve kültürüyle iç içedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk, “ Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini kısaca bugün kendi milliyetini yapan herşeyinin dili sayesinde muhafaza olduğunu görüyor. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir” diyor. Ahlaksız, ananesiz, hatırasız, kalpsiz bir millet yaşayabilir mi? Varlığını sürdürebilir mi?
Bu çarpıcı sorular ve yazımızın girişindeki dilin önemini belirten açıklayıcı cümleler ile amacımız ve yazımızda vurgulamak istediğimiz ana konumuz şudur:

Dil demişken, Türkçe demişken, Balkanlarda bütün zorluklara rağmen hala Türkçe yazan, Türkçe dergiler çıkaran, kitaplar yayınlayan, bu takdire şayan mücadeleleriyle “Balkanlarda Türkçenin Bayraktarları” tanımlamasına, övgüsüne fazlasıyla layık olan Türkçemizin kahramanlarını, çıkardıkları dergileri en azından bu köşe vasıtasıyla sizlere duyurmak, sizleri de haberdar etmek istiyorum. Çünkü dünyada Türk olmak, Türk olarak yaşamak zordur. Balkanlarda Türk olmak, Türk olarak yaşamak ise kat be kat zordur ve yüz yıldan fazladır bu zorluğu yaşayan soydaşlarımız her türlü engele ve zorluğa rağmen varlıklarını sürdürmeye, Türkçemizi yaşatmaya gayret etmektedirler ve bunda da muvaffak olmuşlardır.

Bizlere düşen, onların yüz yıldır gösterdikleri bu fedakarca mücadeleden haberdar olmak, etrafımızı haberdar etmek, gerek şahsi gerekse de kurumsal yapılar olarak gücümüz nispetinde onları bu mücadelelerinde maddi manevi olarak desteklemektir. Çünkü bu dergilerin, bu yayınların dolayısıyla Balkanlarda Türkçenin yaşaması için bu destek çok önemlidir. Trakya yöremiz başta olmak üzere, İstanbul, İzmir, Bursa, Manisa, Kocaeli, Adapazarı gibi Balkanlardan göç etmiş soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı illerdeki valilikler, belediyeler, dernekler, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve iş insanları bu dergileri, yayınlanan kitapları alarak hem maddi destek sağlamalı hem de ata yurtlarından göç edip gelmek zorunda kalan ve illerinde yaşayan yurttaşlarımızın Balkanlardan bir nefes olan bu dergileri tanımasına, okumasına vesile olmalıdırlar. Buralarda ve Türkiye’nin diğer şehirlerinde yaşayan Balkan göçmenleri hemşehrilerimizin ve tüm yurttaşlarımızın Balkanlarda yayınlanan şu dergilerden mutlaka haberi olmalıdır ve okumalıdır:

TÜRKÇEM, İMZA (Kosova)
KÖPRÜ, KARDELEN (K.Makedonya)
FİYAKA (Yunanistan)
ALEV (Bulgaristan)
BAŞKA ( Bosna Hersek)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.