Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
BİST 9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Açık
Tekirdağ
22°C
Açık
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

BALIK TÜKETMELİ

Balığın, güçlü besin değeri nedeniyle hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından düzenli tüketilmesi gereken bir besin olduğunu unutmamak gerekir. Eylül ayı itibariyle açılan balık sezonunda neden balık tüketmeliyiz sorusunun cevabını sizinle paylaşmak istiyorum.

Kalp dostudur, yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini azaltır: Yüksek miktarda Omega-3 yağ asitine sahip olan balık kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığı arttıran yağ asitleri kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu önler ve kalp yetmezliği riskini önemli oranda azaltır. Araştırmalar, düzenli olarak balık tüketen bireylerin kalp krizi, kalp çarpıntısı ve kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir

Beyindeki gri maddeyi arttırır ve alzheimer riskini düşürür: Yaşlanmanın doğal sonuçlarından biri de kişiye bağlı olarak beyin fonksiyonunun bilişsel anlamda gerilemesidir. Ancak Alzheimer hastalığı gibi ciddi nörodejeneratif hastalıklar da yaşlanmaya bağlı olarak gelişebilir. Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Beynimizde, bilgiyi işleyen, hatıraları saklayan, bellek ve duyguları kontrol nöronları içeren temel fonksiyonel doku gri madde olarak adlandırılmıştır. Her hafta balık yiyen insanların beyin merkezlerinde daha fazla gri madde bulunduğu yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Göz sağlığını korur, sarı nokta hastalığı riskini azaltır: Yaşa bağlı görme kaybı veya sarı nokta hastalığı olarak bilinen Makula Dejenerasyonu riskini azaltan Omega3 yağ asiti ve balık yağı görme ve göz sağlığının korunmasında için önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte balık etinde bulunan A vitamini gözler için oldukça faydalıdır. Yaşa bağlı göz rahatsızlıklarının en aza indirilmesinde etkilidir.

Çocuklarda beden ve zekâ gelişimine katkı sağlar, astım hastalığından korur: İnsan vücut ağırlığının yaklaşık %4’ünü oluşturan mineraller, çocukların büyüme ve sağlıklı gelişim için son derece önemlidir. Bebek ve çocuklarda zekâ gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar. Bol miktarda içerdiği fosfor ve kalsiyum yönüyle, kemik ve diş gelişimine önemli katkı sağlayan balık, özellikle çocuklarda nefes darlığı şeklinde kendisini gösteren astım hastalığının önlenmesinde de oldukça etkilidir.

Sporcu sağlığı ve kas gelişimine yardımcı olur, sakatlık riskini en aza indirir: Vücutta steroid hormonu gibi işlev gören D vitamini yönünden de zengin olan balık, kemik kas ve diş gelişimi için önemli bir besindir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu D vitamini sayesinde alabilir. Sporcuların yorgunluktan kurtulmasına ve kas rejenerasyonuna yardımcı olarak son derece faydalı besinler içerir. Çoğu yağlı balıkta oldukça belirgin olan D vitamini ve omega-3 yağ asitleri, kasların çok zorlanması sonucu oluşabilecek sakatlık ve incinme riskini azaltan doğal bir anti-enflamatuar olarak görev yapar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.