Dolar 34,0172
Euro 37,8830
Altın 2.825,42
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
25°C
Hafif Yağmurlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 24°C

BAHAR YORGUNLUĞUNDA BESLENME

Bahar aylarında insan metabolizmasındaki bazı değişimler beraberinde yorgunluğu da getirir. Önlem alınmadığı takdirde bu yorgunluk kronikleşebilir. Ani hava değişimleri ile bir çok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları ve sürekli uyuma isteği gibi şikayetlerin temel nedeni bahar yorgunluğuna bağlanır.
Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Bu yük negatif ve pozitif iyonlar aracılığı ile taşınır. Mevsim geçişlerinde taşıma dengesizliği sonucunda insan biyoritmi olumsuz etkilenir.Stres damarlardaki büzülmeyi artırır, midede ülsere yol açabilir. Bağırsaklarda şişkinlik ile beraber meydana gelen ishal, kabızlık gibi düzensiz hareketlerini de kapsayan hassas bağırsak sendromu da görülebilir. Kas, omuz, sırt bölgelerinde ağrı, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflığı ve uyku bozukluğu da meydana gelebilir.
Yanlış beslenme alışkanlıkları, vitamin minerallerin yeteri kadar alınamaması, sedanter (hareketsiz) yaşam biçimi ve tiroid bezinin düzensiz çalışma şekli de yorgunluğun sebeplerindendir. Bu durumda daha fazla uykuya eğilim, kas ve eklem ağrıları görülüyor.

Bir çok enfeksiyonel, kalp, tansiyon hastalıklarında, alerji nezle gibi durumlarda kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler, stres ve kirli hava, kullanılan alkol, sigara da yorgunluğu artıran etmenler arasındadır.
Mevsimin meyve ve sebzelerini tüketmeliyiz.

Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor meyve ve sebzeler (ıspanak, karalahana, bürüksel lahanası, pancar , turp ,kereviz ,şalgam , elma ,kivi havuç limon ,kuşburnu) bol tüketilmelidir.

Kahve, çay, vücutta su kaybına sebep olan diüretikler ve diğer kafein içerikli içecekler yerine rahatlatıcı etkileri olan bitki çayları içmeliyiz.

Vücudumuzun ihtiyacı olan suyu ihmal etmeyip mutlaka tüketmeliyiz.

Diyet destekleyici olarak planlanmış magnezyum, potasyum, çinko alımı yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemi desteklenmesi ve kan hücre sayısının artımı için B12 vitaminine ihtiyacımız var.B grubu kompleks vitaminleri, enerji üretimi, karbonhidrat ve metabolik reaksiyonlar, zihinsel yorgunluk, anemi, kalp ve cilt sağlığında da rolü büyüktür.

C vitamini ise böbreküstü bezini destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ekinezya çayı içerek de bahar yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

A, B1, B2, C, E, K vitaminleri, fosfor ve potasyum elementleri bakımından zengin olan kuşburnu meyveleri etkili bir kan temizleyicidir.

Bağırsak yumuşatıcı özelliğe de sahip olan kuşburnu içerdiği C vitamini ile de vücut bağ dokusunu sağlamlaştırarak gelişimine katkıda bulunur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.