Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 23°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
23°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 24°C

ANLAM KARGAŞASI

ANLAM KARGAŞASI
Hayat yaşanmışlıklarımızın toplamını oluşturuyor. Anlam ise insan icin önemli olan şeylerin tamamıdır.
Tanım olarak anlam; kişinin gerçek doğası ve ya temel özü ile uyumlu olandır.

Bizler hayatın bir parçasıyız. Ve kendi hayatımızı anlamlı kılmaya çalışıyoruz. İnsanın anlam arayışı farkında olmasına dayanır. Farkında olmak anlamı bilmektir. Buda her bir kişi için zaman ve çaba gerektirir.

Yer yüzünde ne kadar insan varsa, o kadar anlam katmanı mevcuttur. Olaylar karşısında insanların öznel yargılarını, o olaya yüklediği anlam belirler. Olay aynıdır, fakat kişilerin olaya karşı duygu ve duşunceleri farklıdır.

Sosyal medyada karşımıza çokça çıkar. Bir haber yapılmıştır.
Örneğin; bir anne evladına kırılmıştır ve bütün mal varlığını Mehmetçik Vakfına bağışlamıştır.
Altındaki yorumlar;
-Bravo ne kadar güzel düşünmüşsünüz.
-Ne kadar düşüncesizsiniz! Evladınızı hiç mi düşünmediniz?
-Sanki o malı kendi başına elde ettin. Kim bilir sana nereden kaldı!
Gibi onlarca yorum gelir. Olay tek ve aynıdır. Fakat kişi sayısı kadar görüş vardır.

Her bir kişinin yaşanmışlıkları ve düşünceleri, yaşadığı hayatın akışında karşılaştıkları ile anlam bulmuştur. Hiç kimse bir başkası icin anlam belirleyemez. Hayat içinde anlamı keşfetmek bireysel bir görev ve kişinin özüne yolculuğudur.

Kişiler bu gün kendi öz değerlerini karşısindaki kişiye(eşine,dostuna,arkadaşına,…) dayatınca anlam kargaşası çıkıyor. Çünkü onun için değerli olanın karşısındakininde sorgusuz sualsiz değer vermesini istiyor. Beklentiye giriyor. Bir süre sonra bu durum kişiyi yoruyor ve değersizlik hissi oluşturuyor. Değer görmedigini, önemsenmediğini düşünüyor.

Oysa ki karşı taraf onun düşüncelerini hislerini bilmiyor. Değerlerini hiç konuşmamışlar, anlatmamışlar birbirlerine. Hayatlarına anlam katan anları biriktirmeden birbirlerinin hayatında anlamlı olmak istemişler. Meğer öze yolculukmuş an-lam.
Özünü hiç açmamış. Bilmeden kimse kimsenin aslını astarını YAŞAMAK zannetmiş; kargaşayı.
Hayat zannetmiş kavgayı.
Yazık olmuş onca geçen ZAM-AN-A.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.