Dolar 38,7631
Euro 43,5074
Altın 3.965,59
BİST 9.701,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 20°C

YABANCILAŞMA

YAZI-YORUM

YABANCILAŞMA
Bir milletin millet olma özelliklerinden biri de dildir. Dil kullanımı ve yazılımı da bir temsildir.
Okullarımızda,  kurumlarımızda, isyerlerimizde, reklâmlarımızda, giyim kusamlarımızda, televizyonlarımızda duru bir türkçe kullanmak  büyük önem arzetmektedir.
Bakıyoruz şöyle bir çevremize. Aslında yazı ve günlük kullanım alanında memleket zaten işgal edilmiş. Gençlerimizin konuşma ve yazışmalarına bakın. Giydiğimiz elbiselerdeki yazılara bakın. Tabelâlarımıza,  menülerimize, yemek isimlerine bakın. Tabi bakmak var görmek var. O da ayrı bir yazı konusu.

Son günlerde yabancı tabela veya ilan panoları konusunda halkımızda haklı bir tepki söz konusu. Ama bu tepkinin sadece arapça  tabelalar için olduğu müşahede ediyoruz. Bir yanlışlığa karşı isek , bütün versiyonlarına da karşı olmak lazım. Buradaki tepkilerin belli bir bölümünün malesef arapçaya gösterildiğini anlamaktayız. Halbuki asıl istila ve işgal ingizlizce, fransızca gibi dillerdeki reklam ve figürlerdir. Yani arapça yazılar gericilik işgal diye yaygara koparanlar malesef diğer diller için aynı tepkiyi koymuyorlar. Bu tezatlıktan da kurtulmak lazım.

Öte yandan farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Birbirimizi olduğu gibi kabul ederek, birbirimizi kucaklayarak, kadim gelenegimizden gelen kültürümüzü geleceğe taşıyabiliriz. Farklılıklarımız kaşıyarak değil ortak noktalarımızı on plana alarak geleceğe yön verebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.