TIRTIL
TIRTIL
Başkalaşım geçiren canlılar başta Kelebek olmak üzere Uğur böceği ve Kurbağa gibi canlıların tümünü ifade eder. Tırtıllar Kelebek ve Güvelerin larvaları oldukları için, Kelebekler ile Güveler diğer böceklerden kolayca ayırt edilebilirler. Bu başkalaşım geçirenlerin içinde en ilginç olanı ise tırtıl dır. Tırtıl’ın nasıl oluştuğu ile ilgili Metamorfoz (Başkalaşım) dişi kelebeklerin içine başı büyüklüğünde ki yumurtalarını bir yaprağa bırakmasıyla başlar. Yumurta dönemi bir kaç gün sürer ve kırılan yumurtalardan tırtıllar çıkar. Yaprağa bırakmasının sebebi, yaprakların oluşacak tırtıllara besin kaynağı olmasıdır. Tırtıl bitki parçalarını kopararak beslenmeye çalışır. Tırtılların gerekli besin ihtiyacını tamamen karşıladığında herhangi bir su ihtiyacı olmaz.
Lepidoptera; Eklem bacaklılardan, kanatları geniş ve sayısız küçük pullarla örtülü, sıvıları emmek için hortum biçiminde ki ağzı olan, başkalaşmaya uğramış böcekleri, kelebekleri içine alan böcekler takımıdır. Tırtıl ayçiçeğine, kanola’ya ve lahana’ya çok fazla zarar verdiği için çiftçiler tırtıl ile mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığının tavsiye ettiği ilaçları kullanarak tırtıl ile mücadele etmektedirler.
Tırtıl’ı pek çok kişi sevmez neden sevilmediği ile ilgili bir açıklamada yapılmaz. Neden? diye sorduğumuzda sevmiyorum işte, ne bileyim gibi klasik cevaplar verilir. Tırtıl sevilir mi ? sevilmez mi orası bilinmez ama sevende mutlaka vardır. Çünkü dünyada yaşayan her türlü börtü böceğin bir görevi olduğunu düşünüyorum. Yoksa niye yaratılsın ki! Sebepsiz bir canlının yaratıldığını sanmıyorum. Tırtılların rengarenk oluşlarını bir tespihe benzetiyorum. Doğada Bir tırtıl ile karşılaştığımda onu zevkle izliyorum. Bir yerden bir yere gitmek için vermiş olduğu mücadele öyle yabana atılacak değil.
Son günlerde Trakya’da “çayır tırtılı” istilası nediyle tırtıl basında sıkça yer almaya başladı. Temmuz ayının başında gözlemlenen yoğun kelebek çıkışının ardından çayır tırtılının ortaya çıkmasıyla birlikte bu durumun yaşandığını ve çayır tırtılı özellikle Trakya’yı sarıya boyayan ay çiçeği tarlalarına zarar vermektedir. Bitkinin kökünden başlayarak yaprak ile çekirdek kısmına kadar zarar veren “çayır tırtılına” karşı mücadele başlatıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticiye acilen havadan ilaçlama uyarısında bulundu. Çayır tırtılı Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de yoğun olarak görülmektedir. Uzmanlar bu duruma önlem alınmadığı takdirde büyük bir verim kaybına neden olabileceğini söylemektedirler.