Dolar 38,8364
Euro 44,0277
Altın 4.150,50
BİST 9.398,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 24°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
24°C
Az Bulutlu
Per 26°C
Cum 26°C
Cts 25°C
Paz 25°C

TARTIŞMA

TARTIŞMA

“Bir konuyla ilgili karşıt düşünceleri karşılıklı olarak öne sürme” (Oxford Languages sağlayıcısından)
Tartışmanın en büyük özelliği gerçeğe ve doğru olana ulaşmaktır. Bunun içinde düşünceyi düşünceyle çürütmektir. Nihayetinde tartışma bir sonuca varma amaçlı olarak yapılmaktadır. Tartışmalarda konunun önceden belirlenmesi gerekirken, bazen de beklenmedik anlarda tartışmalar olabiliyor. İşte bu tartışmalar tehlikeli olan tartışmalardır.

Farklı görüşlerde ki kişilerin bir araya gelerek bir konuyu çözümlemek ve kendi görüşlerini açıklarken yapılan tartışma sayesinde tartışılan konunun daha iyi anlaşılması sağlanmaya çalışılır. Fakat bu gün çok seviyesiz bir tartışma yaşadık. Saray’da iki dönem CHP ilçe başkanlığı yapmış iki kez CHP’den belediye başkan aday adayı olmuş ve kendisini her konuda önemsediğim halde karşısında ki kişiye siyasi üslup çerçevesinde konuşması gerekirken maalesef konunun dışında davranışlar sergileyerek üstünlük sağlamaya çalışması bulunduğu siyasi kariyerine yakıştıramadım. Günlük yaşantımızda en çok yapılan tartışmalar siyaset üzerinden yapılmaktadır. Çünkü bazı siyasetçiler herşeyi kendilerinin bildiğini sanıyorlar.

Bu tartışmanın öznesinin ne olduğu önemli değil. Önemli olan seviyeli bir tartışma olmasıydı. Hiç kimsenin hiç kimseye bir öğretmen edasıyla veya benim bildiklerim doğrudur diktasıyla tartışma yapılmaz. Karşısında ki kişi tartışılan konuyla ilgili olarak bilgisi olmasa dahi tartışma üslubu sade ve şeffaf olmalı. Tartışmaya ışık tutucu bilgilerle devam edilmeli. Ne yazık ki ses tonunu ayarlayamayan bu kişinin sesi pazar yerinden duyulmuş olabileceğini sanıyorum. Tartışırken en önemli konulardan birisi “Öfke kontrolüdür” Öfkesine yenik düşen kişilerle tartışma yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Konu ne olursa olsun bir süre sonra konu hakkında bilginin eksik olması halinde tartışma gerginliğe yol açmaktadır. Normal bir sohbeti gürültülü ve patırtılı bir tartışmaya taşımanın anlamı yoktur. Tartışmalar çözüm odaklı bir şekilde ele alınmalıdır. İki kişinin arasında çıkan tartışmada karşıdaki kişi tartışmayı kendince bir beceri sanıyorsa bu kişiden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tarz tartışmalar kötü sonuçlar doğurabilir.

Tartışmayı ister sevin, isterseniz sevmeyin ama o sizi gelir bulur. Çünkü tartışmak için zaman mekan ve konu aranmaz. Fakat tartışma konuları genelde sosyal meseleler, siyaset ve kültür gibi konular üzerinden daha fazla yaşanmaktadır. Örneğin televizyon ekranlarında açık oturumlarda, panellerde toplumu yakından ilgilendiren konular uzman kişiler tarafından ciddi şekilde yapılmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.