SINIFTA GERÇEKTEN (DÜŞÜNEBİLEN) KAÇ KİŞİ VAR?
SINIFTA GERÇEKTEN (DÜŞÜNEBİLEN) KAÇ KİŞİ VAR?
11 Eylül 2023 Pazartesi günü okullar açılacak ve çocuklarımız yeni bir eğitim öğretim dönemine başlayacaklar.
Ülkemizde, şehrimiz Tekirdağ’da okulların ve sınıfların mevcut durumu, eksiklikleri, eğitim sisteminin, eğitim ve öğretim kalitesinin durumu ortada. Fiziki şartlar, eksiklikler yetkililer tarafından istenildikten sonra bir şekilde düzeltilebilir, giderilebilir.
Önemli olan eğitim anlayışındaki yanlışlıkları düzeltebilmek. Çocuklarımızı ezberci eğitim anlayışından kurtarıp, düşünerek öğrenmeyi öğretebilen bir eğitim anlayışını hayata geçirebilmek. Bir paylaşımda gördüğüm aşağıdaki deprem tatbikatı örnekli anekdot bunu çok güzel anlattığı için bu köşede yer verip sizlerle de paylaşmak istedim.
“Bir okulda deprem tatbikatı yapılacakmış. Okul müdürü yıllardır tatbikat yaptığı için sıkılmış olsa gerek, farklı bir şey denemeye karar vermiş.
Toplamış öğretmenleri ve “Yıllardır aynı şeyi yapıyoruz. Bu sefer sirenleri çocuklar teneffüsteyken çalalım, bakalım ne olacak?” demiş.
Bir kaç öğretmen bu fikre itiraz etmiş ama müdür kararlıymış. Gerçekten de yüzlerce çocuk teneffüste bahçede neşeyle oynarken sirenleri çalmışlar.
Çocuklar sireni duyar duymaz koşturarak okula girmişler. Ne olduğunu anlamayan öğretmenler de çocukların peşinden koşup okula girmişler.
Sınıflara çıktıklarında, öğrencileri yaşam üçgeni oluşturmak için sıraların yanına çömelmiş halde bulmuşlar. Siren susunca da daha önce yaptıkları gibi hep birlikte yine bahçedeki toplanma alanına doğru koşmuşlar.
Galiba çocuklara düşünmek haricinde her şeyi öğretmişiz. Müfredat yetiştirme derdine düşüp insan yetiştirmeyi unutmuşuz. Artık çocuklara ezber yaptırmayı bırakalım da, biraz düşünsünler.
Pazartesi okullar açılıyor. Sizce de artık ezberci eğitim anlayışını bir kenara bırakıp, çocuklara düşünerek öğrenmeyi öğretmenin zamanı gelmedi mi?
Pazartesi yoklama almadan önce çocuklara bir bakın düşünebilen kaç birey var?
Bakalım sınıfta gerçekten kaç kişi var?”