OTLAMAK
“OTLAMAK”
Google’de bir çok sayfada araştırma yaptım. Oxford Languages sağlayıcısından (Otlamak) nedir diye sorduğumda “Hayvan dolaşarak yerde bulduğu ot, çimen, yaprak vb.yi yemek. Diğeri Argo olan “Başkalarının sırtından geçinmek, para ve emek harcamaksızın yararlanmak” şeklindedir. Devam edelim, “Bilgisiz, görgüsüz, değersiz olan, amaçsız zevk almadan yaşamakmış”
Tekirdağ Kiraz Festivali çok güzel devam ederken, derken festivalde Kiraz satan bir esnaf, tezgahta ki kiraz tepesinin üzerine “otlamak yasak” diye bir yazı koymuş. Bu yazıyı gören vatandaşlar, doğal olarak tepkilerini göstermişler. Peki neden böyle bir yazı yazılmış. Bunu hiç düşündünüz mü? Veya esnaf arkadaşa bunu hiç soran olmuş mu? Muhtemelen soran olmuştur. Soran Vatandaşların almış oldukları cevapları merak etmekteyim. Diğer taraftan da esnaf arkadaş keşke böyle bir hata yapmasaydı diyorum.
TDK sözlüğüne göre ‘otlamak’ kelimesinin kökeni Türkçedir. Konuştuğumuz Türkçemizde farklı kökenlere ait sözcükler bulunduğundan, konuştuğumuz dil bizi kelimelerin anlamlarını bilmeye mecbur bırakmaktadır. Eğer bilmezsek festival alanında ki esnaf gibi ortalığı karıştırırız. Otlamak kelimesiyle bir örnek vermek gerekirse, bir kişi sürekli yanında ki arkadaşından sigara istediğinde, arkadaşı ona “Sigara içmeyi çok seviyorsan, kendine sigara al. Sigara otlamaktan vazgeç” gibi söylemde bulunabilir.
Tarlada 50-60 TL olan kiraz festivallerde 500 TL marketlerde 750 TL’ye çıkıyor. Bunun serbest piyasa değil buna serbest soygun piyasası demek daha doğru olur. O zaman vatandaş olarak ne yapmalıyız, 500 TL’ye kiraz almamalıyız. Almayınca ne olacak esnafın elinde ki kiraz çürüyecek, böylece protesto hakkımızı da kullanmış olacağız. Zaten Tekirdağ’da kaç tane kiraz bahçesi kaldı ki, aldığım bilgilere göre Naip kirazı diye bir kirazın artık kalmadığı, 20 yıl önce varmış. Bunun nedeninin su olmadığı, çalışan insanın kalmadığı söyleniyor. Bir zamanlar Safaalan Köyünde de kiraz festivali yapılırdı, şimdi tarih oldu. Bence iyi oldu bir tek kiraz bahçesine festival mi yapılır. Gün gelecek Tekirdağ’da kiraz’sız festival yapılacak. Tekirdağ sürekli göç alarak betonlaşmaya dönerken sanayinin en yoğun geliştiği bölge olma özelliği unutulmamalıdır.
Tekirdağ kiraz festivali oldu bitti, “otlamak yasak” sözü festivale damgasını vurdu. Bundan böyle Tekirdağ kirazı denilince insanların aklına “otlamak yasak” sözü gelecek. Tekirdağ’da “otlamak yasak” sözü aynı zamanda ülke genelinde de viral oldu. Belkide bir marka haline de dönüşebilir. Patent almak isteyenler elini çabuk tutsun. Çünkü Türkiye’de bir çok şey anında fırsata dönüştürülebiliyor. Önümüzde ki yıl kiraz festivalinde bakalım neyle karşılaşacağız. Bu ülkede olmaz denilenler oluyor.