HİKÂYESİ OLAN ADAM
HİKÂYESİ OLAN ADAM
Her insan ayrı bir dünyadır ve elbette ki herkesin bu dünyada ayrı bir hikâyesi vardır.
Livaneli’nin Serenad romanında geçtiği gibi; “Her biri kendi hikâyesinde yaşayan birbirinden habersiz insanlar. Her insan kendi hayatının başrolünde oynuyor.”
Dünya denilen meşherde yaşanmış veya yaşanan milyarlarca insan hikâyelerinden ancak yazıya dökülmüş olanlardan haberdar olabilme şansına sahibiz. Bunların yazılmasını, anlatılmasını çok önemsiyorum ve bunu gerçekleştiren yazarlara da müteşekkirim. Çünkü, şu bir gerçek ki ancak hikayesi anlatılan ve yazılan insanlar var oluyor, ölmüş olsalar dahi hikâyeleriyle yaşamaya devam ediyorlar.
Beni bu duygu ve düşüncelere, bu yazıyı yazmaya sevk eden de geçen hafta okuduğum böyle bir kitap oldu. Yazar Yahya Kaptan’ın “HİKÂYESİ OLAN ADAM, Tekirdağ’dan Portreler” kitabı her Tekirdağlının mutlaka alıp okuması gereken bir kitap desem inanın ki mübalağa yapmış olmam. Büyük bir heyecanla, keyifle, bulduğum her fırsatta elime alıp okuduğum harika bir kitap.
Yazarın çocukluğunun geçtiği 1950’li ve 1960’lı yılların Tekirdağ’ından en saf, en temiz anıların, bu anıları süsleyen hemşehrilerimizin hayatlarından kesitlerin, portrelerin yazarın güçlü kaleminden, zengin kelime dağarcığı, enfes bir üslup ve anlatım tarzıyla bizlere aktarıldığı tek kelimeyle muhteşem bir kitap.
Bir hikâyenin, bir hatıranın, bir şehrin ve o şehirde yaşanılan anıların anlatılması elbette ki değerli ve önemlidir ancak onun nasıl anlatıldığı, yazıldığı ondan daha kıymetli ve mühimdir. İşte yazarımız Yahya Kaptan, usta işi bir anlatım tarzıyla bu kitabında adeta bizlere bunun dersini veriyor.
Benim gibi çocukluğunu 1980’li yıllarda yaşamış olanları dahi bir çırpıda alıp götürüyor 1950’li ve 1960’lı yıllara. Sanki o senelerde ve o hatıraları bizatihi bizler yaşamışız gibi hissettiriyor duygu ve samimiyet dolu anlatımıyla.
Kitabın önsözünde Ahmet Acaroğlu’nun şu ifadelerine katılmamak mümkün değil:
“Şehirlerin de ruhu vardır. O ruhu canlı tutacak olan edebiyatçılardır. Bir şehirde yaşamak ile bir şehri yaşamanın aynı şeyler olmadığını bir kez daha hatırlattın bize. Biliyorum ki kitabı okuyan her okur, kendi kentine daha bir sevgiyle bakacak, toplumun renkleri olarak her bireyi engin bir muhabbetle bağrına basacaktır.”
Ağustos 2023’te bu güzel kitabı bizlerle buluşturan, Trakya’nın yayın ve dağıtım alanında tek olan ve Trakya’nın yazarlarının eserlerini yayınlayarak büyük bir kültür hizmetine imza atan Edirne merkezli Ceren Yayıncılık’a da bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum.
Elbette ki teşekkürün en büyüğü, kendi ifadeleriyle, “ortak bir hafızanın müşterek kahramanlarının ve hemşehrilik bilincinin mahsulü” bu kitabı bizlerin istifadesine sunan, ayrıca hem Üsküp hem de Tekirdağ’dan çift taraflı hemşehrisi olmaktan mutluluk duyduğum Yahya Kaptan’a ait.
Son olarak buradan bir duyuruda bulunayım. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 24 Ekim 2023 Salı günü saat 14:00’da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Hasan Ali Yücel Salonu’nda değerli yazarlarımızın katılımıyla söyleşi ve imza günü etkinliği düzenlenecek.
Bu etkinliğe katılarak ilimizin değerli yazarlarıyla tanışma, sohbet etme, kitaplarını temin etme ve imzalatma şansını kaçırmamak gerekir diye düşünüyorum. Nasip olursa orada olmayı ve bu fırsatı değerlendirmeyi arzuluyorum. Sizleri de bekleriz efendim.