Dolar 38,7528
Euro 43,5133
Altın 4.021,29
BİST 9.720,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

GRİZU PATLAMASI

GRİZU PATLAMASI

“yüz karası değil
kömür karası.
Böyle kazanılır
ekmek parası..”
Orhan Veli’nin yazmış olduğu şiirin son dizeleriyle başlamak istedim.
Maden kazaları dünyanın her yerinde büyük oranda can kaybı, yaralanma ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Türkiye ve dünyada maden arama veya çıkartmada en fazla kazaların yaşandığı kömür madeni ocaklarında meydana geldiğini görüyoruz. Türkiye’de ki maden kazlarının neden olduğu can kayıplarının %81’i kömür madeni ocaklarında meydana gelmiştir. Türkiye’de kömür madeni ocaklarında meydana gelen kazaların sebepleri; “grizu patlaması, yangın, karbon monoksit zehirlenmesi, su baskını ve çökmeler dendir.”

Madencilik sektörü iş kazaları bakımından inşaat sektöründen sonra ikinci sırada, meslek hastalıkları sıralamasında üçüncü sırada, daimi iş göremezlik ve ölüm açısından ise birinci sırada yer almaktadır. Madencilik yüzyıllardır devam eden en tehlikeli mesleklerden biri olmaya devam ediyor. Madencilik iş kolunda ki güvenlik uygulamaları katı bir şekilde belirlenmesine rağmen günümüzde hala bu sektörde kazalar yaşanmaya devam etmektedir. Madencilik mesleğinde metrelerce yerin altında çalışıldığı için ölümle ilişkilendirmenin yanlış olduğunu söylerken maden kazalarının önlenmesi için ciddi yaptırımların uygulanması gerekmektedir.

Maden kazalarının neden olduğu kayıpları önlemek veya en aza indirmek için birincil adım risk azaltma çalışmalarıdır. Ancak, madencilik sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili kanunlarda 2012 yılına kadar ciddi boşluklar bulunduğunu yine 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunuyla yönetmelikte önemli düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca 2014 yılında da ilgili yönetmelikte bazı değişiklikler olmuştur. Fakat yönetmelikte yapılan bu değişikliklerin yetersiz kaldığını söylemek zorundayız.

14 10 2022 tarihinde Bartın’ın Amasra ilçesinde kömür madeni ocağında grizu patlaması meydana geldi. Patlama sırasında mesaide olan 110 işçiden 58’i kendi imkanlarıyla kurtulurken, 11 işçide ağır yaralı olarak çeşitli hastanelerde tedavi alındı. 41 işçi maalesef hayatını kaybetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise galeride ki yangının büyük oranda kontrol altına alındığını söyledi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından maden kazası ile ilgili soruşturma başlatılırken olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da patlamayla ilgili 4 iş müfettişinin görevlendirildiğini duyurdu. Ülkemizi üzecek maden kazalarının tekrarı olmasın diyerek Amasra halkının ve Türkiye’nin başı sağolsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.