Dolar 38,7612
Euro 43,6459
Altın 4.147,59
BİST 9.390,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 16°C

DEMİR BARİYERLİ “KESİN ÇÖZÜM (!)”

DEMİR BARİYERLİ “KESİN ÇÖZÜM (!)”
7 Aralık 2020 tarihinde Tekirdağ Şehir Hastanesi, 21 Ekim 2022 tarihinde de Süleymanpaşa İlçesi Otobüs Terminali resmi olarak faaliyetlerine başladılar. Dolayısıyla Süleymanpaşa çarşı merkezinden yeni hastane ve otogara gidişteki ana ve neredeyse tek güzergah olan Muratlı caddesinin trafik yükü, yoğunluğu ve buna bağlı olarak trafik kazaları da artmış oldu.
Peki bu yoğunluğa karşı yetkili kurum, kuruluş ve kişiler ne tür bir tedbir aldılar veya almayı düşünüyorlar? Süleymanpaşa sakinleri olarak gördüğümüz kadarıyla ve bizim görüşümüze göre bugüne kadar bu yükü, bu yoğunluğu ve bundan kaynaklı trafik kazalarını önleme ve azaltma anlamında kesin çözüm odaklı alınmış bir tedbir, yapılmış bir çalışma yok ne yazık ki. Yapılanlar da pansuman misali geçici, günü kurtarmaya yönelik işler.
Muratlı caddesinden Şehir Hastanesi, Diş Hastanesi ve Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’na dönüş yapılan kavşak özellikle yeni otogar faaliyete başladıktan sonra çok tehlikeli bir hâl aldı.
Şöyle ki, Muratlı istikametine giderken otogar veya şehir merkezi için sola dönüş yapmaya çalışan araçlar, Muratlı istikametinden gelirken Şehir Hastanesi için sola dönmeye çalışan araçlar, Şehir Hastanesi veya Fen İşleri Daire Başkanlığı istikametinden şehir merkezi ve otogar için sola dönmeye çalışan araçlar, buradaki kaza riskini üst seviyeye çıkarmış olduğu için acil bir çözüm şarttı. Geçici çözüm olarak, otogar açıldıktan bir kaç gün sonra dönüşleri engellemek amaçlı dar uzun plastik dubalarla burası “güya” kapatılmaya çalışıldı. Güya diyorum çünkü, daha ertesi gün dubaların neredeyse yarısı yerlerinde yoktu ve her türlü riske rağmen yine oradan dönüş yapmaya çalışan bir sürü araç vardı. Yetkililer baktılar bu plastik dubalarla bu iş olmayacak, o zaman sorunu kökten çözelim demişler olacak ki, bugün itibariyle (06/12/2022) bu kavşağı demir bariyer ile kapattılar ve Muratlı yolu çevreyolu köprüsünden taa Kayı köyü girişine kadar hiçbir yerden dönüşün olmadığı tam bir bölünmüş yol olmuş oldu.
Daha açıklayıcı olması açısından şöyle izah edeyim, yeni otogara araçla girişin çevreyolu Malkara istikametine doğru giderken Ticaret Borsası binasının hemen üst tarafından olduğunu bilmeyen ve otogar Muratlı yolu üzerinde deyip de aracıyla bu yola giren bir hemşerimiz; otogarın oraya geldiğinde giriş için dönüş yapamayacak, hastane kavşağından dönerim diye düşünecek ama artık oradan da dönemeyecek, tek yönlü bölünmüş yolda geri de dönemeyeceği için mecburen 3-4 km sonra Kayı köyü kavşağından kontrollü bir U dönüşü yapıp o şekilde otogara gelecek. Yani, fazladan 7-8 km yol yapmış olacak.
Bir vatandaş olarak “bize göre” kesin çözüm odaklı tedbir vurgusunu özellikle yapmıştım yazımın başlarında, ama bundan kasıt “kapat gitsin” şeklinde dâhiyane(!) bir çözüm değildi kesinlikle.
Karayolları ve belediye yetkililerimiz kadar ilimiz Tekirdağ ve ilçemiz Süleymanpaşa’nın trafik sorunlarına dâhiyane ve kesin çözümler üretecek kapasitede olamayabilirim ama acizane kanaatimce bu kavşağa, kısa vade çözümü olarak trafik sinyalizasyon lambaları konularak bir düzenleme yapılabilirdi. Böylelikle vatandaşlarımız bir dünya yolu boş yere katetmek zorunda kalmadan otogara, hastaneye daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirlerdi. Uzun vade de ise dal-çık modeli olabilir.
Ayrıca Muratlı caddesi Shell benzinliği önüne gelmeden önceki dört yol ağzı da, bu güzergahtaki çok fazla trafik kazasının olduğu sıkıntılı yerlerden biri. Buraya da bir çözüm bulunması için ne bekleniyor, neden bir şey yapılmıyor bilemiyorum. İşin kötü tarafı burada demir bariyer ile kapatılacak bir orta refüj yok, yoksa bu zamana kadar çözümsüz kalmazdı(!). Kapatılır geçilirdi, kim nereden dönüyorsa dönsün, nasıl gidiyorsa gitsin ne ehemmiyeti var ki nasıl olsa, öyle değil mi?
Neyse, biz hem bu şehirde yaşayan bir vatandaş hem de eli az çok kalem tutan yerel bir köşe yazarı olarak bu şehrin sorunlarını, gördüğümüz yanlışları, sıkıntıları ve kendimizce çözüm önerilerimizi bize emanet olan bu köşeden yeri geldiğinde elbette ki dile getireceğiz.
Karşılık bulur bulmaz, yetkililerce dikkate alınır alınmaz bilemem. Biz üzerimize düşeni yapalım, gerisi bu yazının muhataplarının bileceği iş artık.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.