Dolar 38,8349
Euro 44,0406
Altın 4.135,70
BİST 9.460,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 23°C
Per 26°C
Cum 26°C
Cts 25°C

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ CİNAYETLERİ 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ CİNAYETLERİ

Çocuk haklarına dair ne kadar bilgimiz var. Bence her 10 kişiden 8 kişinin bilgisi yok. Herkesin çocuğu olduğuna göre çocuk hakları ile ilgili bilgimizin olması gibi bir zorunluluğumuz vardır. Dünyada bir çok ülke 1989 Çocuk haklarına dair sözleşmeyi yürütmeyi kabul etmiştir. Sözleşmenin dört adet yol gösterici ilkesi bulunmaktadır. Bu ilkeler, “Ayrımcılık yapmama; ÇHS’ nin 42 maddesi dinleri, ırkları veya yetenekleri ne olursa olsun; ne düşündükleri veya söyledikleri gözetilmeksizin; kültürleri ne olursa olsun; kız veya erkek, zengin veya fakir fark etmeksizin tüm çocukların haklarına ilişkindir.”

“Çocuğun üstün yararı; çocukları etkileyebilecek yönde verilen her karar veya yapılan her işlem her zaman için onların üstün yararına öncelik tanımalıdır. Çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlama; her Çocuğun doğal olarak yaşama hakkı vardır. Onlara gelişmeleri ve potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için her fırsatın temin edilmeli, karar verme yetkisine sahip bireylerin sorumluluğundadır” der.

Türkiye’de çalışan çocuklar ciddi anlamda ele alınmalıdır. Bu sorun yasalar çerçevesinde çözülmelidir. Çocuk işçiliğini azaltmak yetmez tamamen ortadan kaldırılması gerekir. Çocuk işçiliği, çocukları çocukluklarından mahrum etmektedir. Çocuk işçiliği bir çocuk hakkı ihlalidir. Ve çocuk işçliğine karşı bir mücadele politikasıda yoktur. Çocuklar fabrikalarda, atölyelerde, tarlalarda ve sokaklarda çalışmak yerine okullarda eğitim görmeleri gerekir. Yukarıda belirtildiği gibi, çocuk işçiliği çocukların gelişimini ve özellikle de okul eğitimini engellemektedir.

Türkiye’de çocuk iş cinayetleri almış başını gidiyor. 12 yılda 764 çocuk iş cinayetine kurban gitmiştir. Ölen çocuk işçilerinin üçte biri 15 yaşın altındadır. Türkiye’de kayıtlı çocuk işçi sayısının 1 milyon 372 bin olduğu ve 15 – 17 yaş grubundaki her dört çocuktan birisi çalışmak zorunda kalmaktadır. Türkiye’ de 6.6 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye İstatistik kurumunun verilerine göre çocukların iş gücüne katılım oranı 2023’e göre 2.8 puan artarak bu yıl yüzde 24.9’a çıkmıştır. Bilindiği üzere Türkiye’de ekonomik kriz en fazla çocukları etkilemektedir.

Türkiye’de 0-17 yaş arası Çocuk nüfusun 21 milyon olduğu ve bu nüfusun dörtte biri ciddi anlamda maddi yoksulluk çekerken, gelişim çağında ki çocukların günlük protein ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar. Çocuk işçiliğin önüne geçmek için eğitim her kademede ücretsiz olmalı, müfredat bilimsel bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Çocukların işçi olmaları değil, okula devamları desteklenmelidir.

Uluslararası Çalışma Örgütünün çocuk işçiliği raporunda dünyada yaklaşık olarak 265 milyon çalışan çocuk olduğu ve çocuk nüfusunun %17’sini kapsadığını açıklamıştır. Bu rakamın mutlak olmadığı çok daha yüksek olabileceği ve yaşam standartlarının en düşük olduğu ülkelerde çocuk işçiliği çok fazla olduğu bilinmektedir.

Ülkemizde, İş sağlığı ve iş güvenliği meclisinin yapmış olduğu açıklamaya göre 2025 Ocak ve Şubat aylarında 9 çocuk iş kazasında hayatını kaybetti. Çocuk hakları savunucuları bu denetim eksikliği sürdükçe işçi ölümlerinin devam edeceğini söylemektedirler. Çocuk işçi cinayetleri kader değildir. Patronların kar ve sömürü hırsı devam ettikçe bu cinayetler devam edecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.