AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ
AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ
Ziya Paşa’nın çok sevdiğim ve manidar bulduğum bir beyiti var:
“ Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.”
Ziya Paşa bu beyiti ile diyor ki: “İnsanın aynası iştir, lafa bakılmaz. Bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işte görünür.”
İşte bu anlamlı sözün ışığında düşüncem odur ki her kim her ne iş yapıyorsa yapsın sözlerinden ziyade ortaya koyduğu somut icraatlarıyla ve kalıcı eserleriyle değerlendirilmeli ve dikkate alınmalıdır.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır!” sözü benim çok sevdiğim ve vatan sevgisinin ölçüsünü ve çerçevesini bence en net şekilde belirleyen veciz bir sözdür.
Dolayısıyla siyasi, ideolojik ve menfaat eksenli bir bakış açısıyla hiç kimse bir başkasının vatan sevgisini tartma, sorgulama, yargılama ve hüküm verme hakkına sahip değildir ve olamaz da.
Hele ki, kahramanlık ve hainlik kavramlarının kişilerin, partilerin, kurumların siyasi ve ideolojik görüş ve hesaplarına, hatta esen rüzgarın yönüne göre gün be gün yer değiştirdiği yerlerde hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir.
Kişinin değerlendirmesi, sorgulaması ve kendisini hesaba çekmesi gereken husus, işini ve görevini hakkıyla ve iyi bir şekilde yapıp yapmadığı konusudur. Bu hususta vicdanen rahat ve huzurluysa kimin ne düşündüğünün, ne karar verdiğinin hiç bir değeri ve önemi yoktur kanaatimce.
Bugün, Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 180. Yıldönümü. 1990 yılında daha on dört yaşında bir çocukken Polis Koleji ile adımımı attığım ve yirmi altı yıl boyunca gururla ve şerefle taşıdığım üniformam ile vatanıma hizmet ettiğim bu güzide teşkilatın emekli olmuş bir ferdi olarak halihazırda fiilen görevde olmasam da, yetiştirdiğim öğrencilerimle, yazdığım şiirimle, yüksek lisans tezimle, özetle kalıcı eserlerimle yer alıyor olmanın onur ve mutluluğunu yaşıyorum.
Tarihe, 1998-2011 yılları arasında yaşadığım Bursa şehrine ve Türk Polis Teşkilatı’na olan sevgimin, akademik bir çalışma olarak 2010 tarihli yüksek lisans tezimde ve bir Polis Kolejli olarak Emniyet Teşkilatı’na, Bursa Polis Koleji’ne, işime ve öğrencilerime olan sevgi ve bağlılık eseri olarak Milli bayramlarımızda, resmi geçit törenlerinde kendimize ait bir şiir (marş) ile yürüyelim düşüncesi ve arzusu ile 2009 yılında kaleme aldığım Bursa Polis Koleji şiirimle birlikte vücut bulmuş olması benim için ömür boyu sürecek bir huzur, gurur ve mutluluk kaynağıdır.
Bu düşüncelerle, 1990-2016 yılları arasında çocukluğum, gençliğim ve ömrümün en güzel tam 26 yılını verdiğim Emniyet Teşkilatımızın 180. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle 10 Nisan Polis Günü’nü kutluyor, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, görevi başındaki polislerimize de kolaylıklar diliyorum.