Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 20°C

T.DAĞ ÖNDER ÇİFTÇİ KOOP.:“TRAKYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

T.DAĞ ÖNDER ÇİFTÇİ KOOP.:“TRAKYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

“TRAKYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

Kuraklık, Trakya çiftçisini olumsuz yönde etkiledi. Buğday da son yılların en düşük verim ortalamasını bu sene gören çiftçiler, ayçiçeğinden de beklediği verimi alamayacak.

Kurak bir kışın geçtiği Trakya’da yağmurların da yetersiz olmasıyla ayçiçeklerinde rekolte sorununun yaşanacağı ön görülüyor.Bu kapsamda Trakya çiftçileri, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve kredi borçlarının ertelenmesini talep etti.

Önder Çiftçi Pazarlama Kooperatifi girişimiyle bir araya gelen çiftçiler, Gazioğlu Mahallesi’nde bulunan bir tarlada bir araya gelerek taleplerini basın mensupları aracılığı ile paylaştılar.
Gazioğlu Mahallesinde düzenlenen basın açıklamasına, Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar, Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Önder Çiftçi Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mehmet Aykut, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Hepimizin bildiği gibi kurak bir kış yaşadık. Şuan bulunduğumuz ayçiçeği tarlası biçilemeyecek durumda. Artık yağışta olsa, ayçiçeği için bir fayda sağlamaz. Bizim çiftçi olarak sıkıntılarımız çok büyük. Girdi fiyatlarımız yüksek. Biz devletimizden, sayın yetkililerimizden önlem alınmasını bekliyoruz. Bitmek üzere olan buğday sezonumuz genel olarak sıkıntılı geçiyor. Çiftçiler olarak çok zor durumdayız. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi lazım. Yoksa önümüzdeki yıl tarlasını ekemeyecek çiftçilerimiz var. Ben buradan herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.

Kayı Mahallesi muhtarı Hasan Köseler de, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Çiftçiler olarak kurak bir yıl geçirdiklerinin altını çizen Köseler, “Bölgemizin jeolojik durumu, yer altı ve yer üstü suyu bakımından fakir bir bölge. Bu sene yağışların da az olması sebebiyle büyük bir kuraklık yaşıyoruz. Ayçiçeği tarlalarının yaklaşık yüzde 60’ı biçerdöver girmeyecek düzeyde. Kuraklığın yanında birde çekirge belası, bizim köyümüzde de görüldü. Bazı bölgelerde çok yoğun bir çekirge var. Buğdayda da verim geçen yılın yarısı kadar oldu. Dolayısıyla çiftçiler, bu yıl çok zor bir kış geçirecek. Çiftçilerimiz, en azından kredi borçlarının ertelenmesi, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gibi beklentiler içinde. Bu atılan adımlar biraz olsun rahatlatacaktır. Trakya çiftçisi, özellikle Süleymanpaşa gerçekten çok büyük sıkıntılar içinde. Devletimizden, yetkililerden konuya el atmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar ayçiçeğindeki sorunun yağ sıkıntısına da sebep olacağına vurgu yaptı. Yontar açıklamasında, “Bugün çiftçilerimizle beraber tarlaları geziyoruz. Ama maalesef, Tekirdağ ve Trakya’nın çiftçisinin durumu çok kötü. Tarlalar kavrulmuş durumda, ayçiçeği olmayacak gibi duruyor. Bu durum yağ sıkıntısına da sebep olacaktır. Çiftçimize destek olunması gerekiyor. Ayçiçeğinden başka buğdayda da aynı sorun var. Bölgemiz ülkemizin en verimli topraklarına sahip. Tekirdağ ve Trakya adına üzgünüm. Ben hükümetten, bölgemizde ve şehrimizdeki çiftçilerimize destek olmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, çiftçilerin sesine kulak verilmesini istedi. Aygun, “Trakya’yı geçen yıl çayır tırtılı istilası sarmıştı. Ayçiçekleri birçok bölgede zarar görmüştü. Bu senede kuraklığın etkisi ile ayçiçekleri gelişme gösteremedi. Ayçiçeklerinin boyları 60 cm civarında kaldı. Kökler derine inmesi gerekirken maalesef gelişmedi. Sıcaklıklar 40 derecelere yakın ve kuraklıktan dolayı ayçiçekleri ne yazık ki ölüme gidiyor. Kuraklıktan dolayı bitkinin çiçeği dahi kurumuş durumda. Buradan sesleniyorum; Gelin hep beraber Trakya’yı afet bölgesi ilan edelim, kuraklığa çözüm bulalım. Bölgemizin çiftçileri perişan durumda. Çiftçilerimizin borçları var. Geçen yıldan çiftçilerimiz darbe yedi. Bu yıl da üstüne kuraklıkla beraber çiftçilerimiz darbe yerse, bu işin içinden çıkamazlar. Buğdayda da çiftçilerimiz bu yıl büyük sıkıntı yaşadı. Tarım Bakanına, yetkililere, Tekirdağ’ın diğer milletvekillerine sesleniyorum. Trakya’yı afet bölgesi ilan edelim ve çiftçilerimizin biraz olsun nefes almasını sağlayalım. Biz bu konuda gerekli adımlara atmaya milletvekilleri olarak hazırız. Bir an evvel çiftçilerimizin borçlarını sıfır faizle yapılandıralım ve borçları öteleyelim. Bunun yanında tarımsal sigortadan kuraklıkla ilgili çiftçilerimizin zararının tanzim edilmesini sağlayalım. Çiftçilerimizin sesine kulak verelim ve Trakya’yı bir an evvel bu dertten kurtaralım.”

Ülkenin yağ açığını kapatmak için çiftçiler olarak ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Önder Çiftçi Pazarlama Kooperatif Başkanı Mehmet Aykut şunları söyledi: “Halimiz ortada. Ayçiçeği ürünümüzün durumu ortada. Biz çiftçiler ve sivil toplum kuruluşları olarak sizlere durumumuzu anlatmak istedik. Milletvekillerimiz de yanımızda olarak bize destek verdiler. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanımızdan olaya müdahale etmesini istiyoruz. Trakya ülkemizin ayçiçeği ambarı durumundayken, bu sene kuraklıklar dolayısıyla ayçiçeklerini biçmemiz dahi mümkün görünmüyor. Ülkemizin yağ açığı var. Biz bu yağ açığını gidermek için çiftçiler olarak elimizden geldiği kadar uğraşıyoruz ama maalesef durum bu sene içler acısı. Buğdaydan da kuraklık dolayısıyla verim alamadık. Çiftçilerimiz çok mağdur durumda. Hem Devletimizden, hem TARSİM’den, hem de Sayın Cumhurbaşkanımızdan bölgemizin afet bölgesi olarak ilan edilmesini istiyoruz.”

Basın açıklamasının ardından, çiftçiler ve milletvekilleri tarlada incelemelerde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.