Dolar 32,4649
Euro 34,8352
Altın 2.421,86
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

GÜRKAY LASTİK’TEN LASTİK PATLAMASINA UYARILAR

GÜRKAY LASTİK’TEN LASTİK PATLAMASINA UYARILAR

YOLDA LASTİK PATLARSA NE YAPILMALI ?

Araç lastiği konusunda önemli açıklamalarda bulunan Gürkay Oto lastik yetkilisi Mehmet Baygur hareket halinde lastik patlaması durumunda neler yapılması gerektiğini açıkladı.

“REFLEKTÖR’ÜN YERİ BAGAJ DEĞİLDİR”

Mehmet Baygur, öncelikle, yolda lastik değiştirilmesi gibi bir durumla karşılaşıldığında kişinin ilk yapması gereken işin kendi güvenliğini de korumak adına gerekli tedbirleri alması olduğunun altını çizdi. Türkiye’de yangın tüpü, reflektör gibi güvenlik ekipmanlarının genelde bagajda durduğunu belirten Baygur, yangın tüpünün yerinin ön koltuk altı olduğunu, reflektör ve reflektörlü yeleğin ise sürücünün araçtan inmeden ulaşılabilecek bir konumda olması gerektiğini söyledi.

Güvenli yere geçtikten sonra lastik değiştirmek için belirli bir sıralamaya uyulması gerektiğini söyleyen Mehmet Baygur, birinci sıraya bijonları gevşetmeyi koydu ve sonra krikoyla aracın kaldırılması gerektiğini belirtti. Aksi halde bijonlar gevşemez, lastik döner dedi.

“DENEYİMİNİZ YOKSA LASTİK DEĞİŞTİRMEYE KALKMAYIN”

Lastik değiştirme konusunda bilgi birikimi olmayanların, gerekli trafik deneyimi olmayanların, eğer kendilerine güvenmiyorlarsa kadınların yolda lastik değiştirmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi. Bu gibi durumlarda lastiği değiştiremediği gibi büyük tehlikeler atlatıldığını belirten Baygur, deneyimli birinden yardım almanın en iyi seçenek olduğunu belirtti.

“3 MM LASTİK DERİNLİĞİ ALTINDA FREN MESAFESİ %40 UZAR”

Türkiye’de lastik diş derinliği konusunda henüz yeteri kadar bilinç sahibi olunmadığını söyleyen Mehmet Baygur, yasal diş derinliği sınırının 1,6 milimetre olduğunu ifade etti. Benim üst sınırım 3 mm diyen Baygur sözlerine şöyle devam etti: “3 milim altında fren mesafeniz yüzde 40 uzar, direksiyon, viraj kabiliyetini yüzde 50 değişir. Özellikle ıslak zeminlerde bu oranlar daha da artar. Devam ediyorum, diş derinliği azalmış bir lastik daha çabuk patlar. İşte bu nedenlerle lastiğin diş derinliği çok önemlidir.”

LASTİK ÖMRÜ

Lastiğin ömrünü ölçmek için birden çok faktöre bakılmasını gerektiğini belirten Mehmet Baygur bunları; kullanım, kilometre ve imal yılı olarak sıraladı. Her lastikte DOT yazan bir yazı olduğunu , DOT yazısını bir doğum tarihi gibi algılayın dedi. Baygur; “Bu yazının yanında 4 haneli bir rakam vardır. Bu rakamların ilk iki hanesi haftayı son iki hane ise imal edildiği yılı gösterir. Bir lastiğin sertlik ömrü 5 yıldır. Bu lastiği 5 yıl içerisinde çok az kullansanız bile, mesela 5 yılda sadece bin km gitseniz bile bu lastiğin ömrü dolmuş demektir.” İfadelerini kullandı.

4 MEVSİM LASTİKLER

Dört mevsim lastikler hakkında ise görüşlerini sıralayan Baygur; “4 mevsim lastik kullanılmaz demiyorum, dünyada da kullanılıyor. Bir kere en kötü 4 mevsim lastik kadar kış aylarında yaz lastiğinden daha iyidir. Ama kış lastiği kadar iş yapmaz. Evet, kış koşullarında yaz lastiğinden iyi duruyor ama kış lastiği kadar da iyi durmuyor. Gerçek bu.” dedi. Baygur, Antalya, İzmir, Adana gibi sıcak ve kar yağışının çok olmadığı yerlerde uygun 4 mevsim lastiklerin kullanılabileceğini ama İstanbul koşullarında, kış ayları için bu lastiğin uygun olmadığını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.