Dolar 34,0876
Euro 38,1255
Altın 2.847,72
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Dr.Uğur Polat (Dünya Hemofili günü ”Ya kanama durmazsa”)

Dr.Uğur Polat (Dünya Hemofili günü ”Ya kanama durmazsa”)

17 Nisan Dünya Hemofili Gününü Kutluyoruz.
Hemofili; genetik yolla nesilden nesile aktarılan, doğuştan itibaren görülen, kanda faktör ismi verilen ve pıhtılaşmayı sağlayan protein yapısındaki maddelerin eksik olduğu, ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyulan bir kanama hastalığıdır. Kanama bozukluğu olanlara, zamanında ve doğru tanı konulması çok önemlidir. Ayrıca tanı konulduktan sonra hastaların tedavi ve takipleri için, farklı dallardan uzmanların birlikte çalışması şarttır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Hemofili Federasyonu (WFH) ve Sağlık Bakanlığımız 17 Nisan Dünya Hemofili Gününde kamuoyunun bu hastalığa daha dikkatinin çekilmesi, resmi otorite, sivil toplum kuruluşları ve bu sorunu bedeninde, evinde daha da önemlisi yüreğinde yaşayanları bir araya getiren kutlama programları gerçekleştirmektedirler. Her sene 17 Nisan haftasında Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yapmış olduğumuz Uluslararası Hemofili kongresi bu sene Covid-19 salgını nedeniyle Aralık 2020 ‘ye ertelenmiştir. Türkiye Hemofili Derneğimiz de bu bilinç ve amaçla, COVİD-19 salgınını önleme kurallarını da dikkate alarak, 17 Nisan 2020 Cuma günü, 17.00 – 19.00 saatleri arasında internet ortamında, bilimsel ve sosyal bir program ile Dünya Hemofili Gününü kutlamıştır.

Hastalığın tedavisi Faktör VIII ve Faktör IX’ un damar yoluyla verilmesi ile yapılmaktadır. Dünyadaki 650.000 hemofili hastasının maalesef yarıya yakını yeterli tedavi alamamaktadır. Ülkemizde yaklaşık 80.000 kişiyi ilgilendiren hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozukluğu olanların yarıya yakını Türkiye Hemofili Derneği, onun il temsilcilikleri ve bilim kurulu üyelerinin takip ve tedavi hizmetlerinden yararlanmaktadırlar.

Ne zaman ya da ne kadar kanayacağını bilemediğimiz hastaların takip ve tedavisi düzenli yapılmadığında çoğu hayati organ kanamaları ile kaybedilmekte veya eklem kanamalarından dolayı sakat kalmaktadırlar. Gelişmiş ülkelerde yaşayan hemofililerde sakatlık oranı %2’lere kadar inmişken, profilaksi (koruyucu tedavi) tedavisinin yaygınlaşması ile ülkemizde % 60’larda olan bu oran 2010 tarihinden itibaren %15’lere kadar düşmüştür.
Daima “Ya Kanama Durmazsa” endişesini yaşayan tüm kalıtsal kanama bozukluğu olan hastalarımıza bilimden aldığı gücü gönülden geçirerek 1992 yılından beri karşılıksız hizmet veren, yaptığı bilimsel ve sosyal çalışmalarla konuyla ilgili uzmanların yetişmesine ve hastaların tedavisine katkıda bulunan Türkiye Hemofili Derneğimiz; gün geçtikçe büyümüş, çalışmalarına 2015 yılından itibaren Tekirdağ İlini de ekleyerek Tekirdağ İl Temsilcisi olarak görev yapmaya başladım. Bölgemizde bulunan yaklaşık 50 hemofili hastasının sorunlarına katkı sağlanmakta, sıkıntıların çözümü için TRHD ile işbirliği yapılarak daha hızlı bir şekilde çözüm bulunmakta ve zaman kaybı önlenmektedir.
17 Nisan Dünya Hemofili Günü’nü tekrar kutlar, Hemofili hastalarının daha sorunsuz, yaşam kalitesi yüksek sağlıklı uzun ömürler diler saygı ve sevgilerimi sunarım.

Dr.Uğur Polat
Türkiye Hemofili Derneği
Tekirdağ İl Temsilcisi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.