ÜÇ İLİN GAZETECİ DERNEKLERİ TEKİRDAĞ’DA BİR ARAYA GELDİ
ÜÇ İLİN GAZETECİ DERNEKLERİNDEN ORTAK KARAR
ÜÇ İLİN GAZETECİ DERNEKLERİ TEKİRDAĞ’DA BİR ARAYA GELDİ
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Gazeteciler Dernekleri, ortak etkinlik düzenlemek, çeşitli alanlarda birlikte çalışmalar yapmak ve proje üretmek amacıyla Tekirdağ’da bir araya geldi.
Tekirdağ’daki Trakya Gazeteciler Birliği Dernek Lokali’nde gerçekleşen toplantıya, Trakya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Orhan Doğan, Trakya Gazeteciler Birliği Derneği Başkanı Cenap Kürümoğlu ve Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Metin Karakuş katıldı.
Dernek Başkanları, gerçekleşen toplantıda, çeşitli atölyeler açmak, seminer, çalıştay, konferanslar ve mesleki eğitim düzenlemek amacıyla birçok noktada birleşerek ortak karar aldılar.
Trakya Gazeteciler Derneği, Trakya Gazeteciler Birliği Derneği ve Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti tarafından alınan kararlar üzerine yapılan ortak açıklamada şöyle denildi; “Bir gazeteci derneğinin nasıl bir çalışma sergilemesi gerektiği ve hangi projelerin hazırlanması konusunda çalışmalar yapmak.Dernekler olarak, gazetecilik mesleğini desteklemek, gazetecilerin haklarını korumak ve gazetecilik etiğini sürekli kılmak gibi faaliyetler içinde bulunmak.”
Uygulamaya koyulacak projelerin başlıcaları şunlar;
A- EĞİTİM PROGRAMLARI:
“Dernekler olarak gazetecilik mesleğine yeni başlayanlara ve mevcut gazetecilere yönelik eğitim programları düzenlenecek. Bu programlar, gazetecilik özelliklerinin yaygınlaşması, etik kuralların bilgisi ve haber kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmak ve haber fotoğrafçılığı gibi konuları kapsayacak.Son zamanlarda öne çıkan” Yapay Zekânın” habercilikte kullanılması eğitimini vermek ve bu konuda eğitim verecek yetkililer ile görüşüp, plan program çerçevesinde bir an evvel eğitimler başlayacak.”
B-GAZETECİ GÜVENLİĞİ:
“Gazetecilerin iş yerinde daha güvende olmalarını sağlamak için çeşitli projeler geliştirmek için çalışmalar yapılacak.Burada ki ortak amacımız; bu projeyle, gazetecilere güvenlik eğitimi vermekve gazetecilik özgürlüğünüsavunmak olacak.”
C- İLETİŞİM VE AĞ OLUŞTURMA:
“Gazeteciler Dernekleri olarak,gazeteciler arasında iletişim ve ağ oluşturma daha çok geliştirilecek. Bu amaçla, ayrıca; gazetecilerinbir araya gelebileceği etkinlikler, seminerler veya konferanslar düzenleyeceğiz ve gazetecilerin iletişim kurabileceği bir çevrimiçi platform veya forum oluşturacağız.”
D-KAMPANYALAR VE LOBİ FAALİYETLERİ:
“Gazetecilik mesleğinin genişletilmesi ve gazetecilik özellikleri için kampanyalar düzenlenecek. Ayrıca hükümet ve diğer ilgili resmi kuruluşlarla iletişim kurularak, gazetecilik özgürlüğü ve gazeteciliğin değerinin korunmasını savunmak için lobi faaliyetleriyapılacak. Bunlar sadece başlıca alınan birkaç örnek proje örnekleri.
ARGE KURMAK
“Bundan sonra üç ilin dernekleri olarak kendi bünyelerinde bir ARGE grubu kurularak, yapılacaklar,bir çatı altında toplayıp,kamuoyuna sunulacak.”
AÇILACAK EĞİTİM KURSLARI;
“Photoshop’un etkin kullanımı eğitimi, haber fotoğrafçılığı ve ışığın doğru kullanımı, ticari drone eğitimi, sosyal medya kullanımı ve etkileri, yapay zekânın sosyal medya ve gazetecilikte kullanımı eğitimleri verilecek. Ayrıca ilan alan gazetelerde ilan sayısının arttırılması için doğrudan temin ve diğer alımların ihale yoluyla yapılabilmesi için çalışma yapılacak.”
GAZETE ABONELİĞİ
“İlimizin, İlçemizin ve kırsal alanlarımızın tanıtımı ve kültürel, asayiş ve sportif haberlerinin yer aldığı Yerel gazetelerin cezaevlerinde, resmi kurumlarda, kıraathane, pastane ve lokanta gibi yerlerde okunabilmesi için önceden hazırlanan genelgenin uygulanması konusunda İlin en üst düzey yetkilisi ile görüşülüp, bir ön protokol yapılacak.”
SONUÇ OLARAK TOPLANTININ ORTAK AMACI
“Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki gazetecileri bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirilecek ortak çalışma, mesleki beceri ve eğitimleri bir arada öğrenme fırsatı sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, gazetecilerin iletişim kurmalarını, deneyimlerini paylaşmalarını ve birlikteliği geliştirmeyi sağlayarak, gazetecilik alanını geliştirmeyi amaçlıyor.”
“Ortak çalışma kapsamında,üç İl’de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Örneğin, eğitimler ve seminerler düzenlenerek, gazetecilerin mesleki becerilerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olunacak. Düzenlenecek konferans ve panellerde tartışmalar yapılarak, sektördeki güncel konular ele alınacak ve gazetecilerin bilgi birikimlerinin artırılması hedeflenecek. Ayrıca çalışarak düzenli bir şekilde gazetecilerin bir araya gelmesini,kendi aralarında fikir alışverişinde bulunmaları ve ortak projeler geliştirmeleri sağlanacak.”
“Bu ortaklığın genişletilmesi için ayrıca diğer illerdeki gazeteciler dernekleriyle iletişime geçilip, bunlar da projeye dâhil edilecek. Böylece daha geniş bir etkinlik alanında düzenleyeceğimiz etkinliklerle daha fazla gazeteciye ulaşacağız. Ayrıca sosyal medya ve diğer iletişim kanallarını kullanarak çalışmalarımızı tanıtıp, daha fazla kişiye erişeceğiz.”
“Bu ortak çalışma, Edime, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki gazeteciler arasında işbirliğini güçlendirecek ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak, gazetecilik alanında birlikte hareket edilecektir. Bu ortaklaşa birliktelik sonucu genişlemek için, üç ildeki yerel gazetelerle de işbirliği yapılacak. Bu ortak çalışma hakkında yerel gazetelere bilgi verilerek, yazıların, yayınlanmaları ve okuyucularına bu etkinlikler hakkında bilgi verilmesi sağlanacak. Ayrıca çağın en büyük iletişim aracı olan sosyal medya platformlarında da duyuru yapılarak, daha geniş kitlelere ulaşılması sağlanılacak.“
Toplantının sonunda ise; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Dr. C. Ogün Kürümoğlu’na, makamlarında nezaket ziyarette bulunularak, alınan kararlar hakkında kendilerine genel bilgi verildi.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Gazeteciler Dernek Başkanlarının, almış oldukları ortak karar metni karşılıklı imzalanarak, yerel gazetelere gönderilmesine ve bir daha ki toplantının da Edirne ilinde yapılmasına karar verildi.